Kievul susține că situația de pe frontul de est al Ucrainei s-a înrăutățit semnificativ în ultimele zile

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Situația de pe frontul de est al Ucrainei s-a înrăutățit, a avertizat comandantul suprem al Ucrainei, în timp ce Putin se pare că se pregătește pentru un asalt pe scară largă în primăvară sau vară.

Șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Syrskyi, a declarat că situația de pe câmpul de luptă din estul industrial al Ucrainei s-a "înrăutățit semnificativ în ultimele zile", într-o actualizare pe Telegram.

El a spus că încălzirea vremii a permis forțelor rusești să lanseze o nouă ofensivă de-a lungul mai multor porțiuni din linia frontului și a adăugat că trupele rusești vor folosi probabil condițiile meteo pentru a lansa atacuri cu tancuri.

Oficiali ucraineni și occidentali au declarat că sunt de părere că Vladimir Putin pregătește un asalt pe scară largă în primăvară sau în vară, în speranța de a prelua controlul asupra mai multor teritorii ucrainene din Donețk, Herson, Luhansk și Zaporojie, relatează Financial Times. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un avertisment similar în discursul său de duminică seara, adăugând că "în aceste zile - și în special pe frontul Donețk - devine tot mai greu".

Acest lucru vine în contextul în care ajutorul american pentru țara devastată de război rămâne blocat în Congresul SUA, analiștii avertizând că întârzierile vor face ca Ucraina să se lupte cu greu pentru a respinge ofensivele rusești.

Generalul Syrskyi a declarat duminică că forțele rusești vizează capturarea orașului Chasiv Yar până la 9 mai, pregătind terenul pentru o bătălie importantă pentru controlul terenului din est, unde Rusia își concentrează atacurile.

Războiul s-a intensificat în ultimele săptămâni

Căderea orașului situat la vest de Bahmut până la data la care Moscova marchează victoria sovietică în cel de-al Doilea Război Mondial ar indica un impuls tot mai mare al Rusiei pe câmpul de luptă, în timp ce Kievul se confruntă cu o încetinire a ajutorului militar occidental.

Șeful militar ucrainean, care a avertizat în acest weekend că situația din est s-a deteriorat, a declarat că Rusia își concentrează eforturile la vest de Bahmut pentru a încerca să captureze Chasiv Yar înainte de a se îndrepta spre orașul Kramatorsk.

Chasiv Yar, în regiunea Donețk, se află la o distanță cuprinsă între 5 și 10 km de Bahmut, orașul capturat de forțele rusești în luna mai a anului trecut, după luni de lupte sângeroase.

Războiul s-a intensificat în ultimele săptămâni, Rusia efectuând trei atacuri aeriene masive asupra centralelor electrice și a substațiilor ucrainene, ceea ce ridică temeri cu privire la rezistența unui sistem energetic care a fost afectat în prima iarnă a războiului.

Liderul ucrainean a avertizat că este posibil ca Moscova să se pregătească să lanseze o ofensivă de amploare la sfârșitul primăverii sau în vară.

Anul acesta, Ucraina a încercat să găsească tactici pentru a riposta împotriva Kremlinului, folosind drone cu rază lungă de acțiune produse pe plan intern pentru a bombarda instalații petroliere în Rusia, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel