EXCLUSIV  Juncker, Carta Albă. Trei scenarii-cheie pentru care Juncker a ales momentul prezentării

Germania, Franța și Olanda se află în prag de alegeri, iar președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker a ales un moment cel puțin bizar pentru prezentarea unei carte albe, care prezintă cinci posibile scenarii pentru viitorul Uniunii Europene.   

În opinia jurnalistului Val Vâlcu, există trei posibile scenarii pentru care președintele Comisiei Europene s-a decis să prezinte Carta Albă, într-un context politic cel puțin complicat. 

1. PPE se teme de eșecul lui Merkel în Germania

Șefii PPE se tem de schimbarea raportului de putere și își doresc luarea unor decizii majore atât timp cât încă au putere de decizie. 

2. PPE face joc politic pentru Merkel

Merkel poate folosi temele în campanie, iar PPE îi ridică o minge la fileu: tema imigranților trece în planul doi, în prim-plan rămânând soluțiile pentru

3. Comisia Europeană arată pisica posibilor dizidenți

Este un tip de amenințare lansată de  Europeană pentru țările care vor negocieri directe cu SUA și Marea Britanie post Brexit. 

Potrivit jurnalistului Val Vâlcu, în momentul de față prioritățile erau reprezentate de Brexit și relațiile cu SUA, iar momentul este unul total nepotrivit pentru lansarea unei astfel de carte.  

Riscurile sunt ca politicienii celor trei țări în care au loc alegeri să adopte un discurs populist. Astfel, s-ar putea merge pe varianta protecționismului, un lucru care pune în discuție păstrarea Uniunii Europene. Este practic o spirală a dezintegrării. Țări nemulțumite ar putea adopta contramăsuri, ceea ce ar putea duce la cazuri similare cu Brexitul. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel