Update: Preşedintele şi-a reluat atribuţiile. Joe Biden îi transferă puterea Kamalei Harris

Kamala Harris susţine că nu a vorbit cu Biden despre prezidenţialele din 2024 / Facebook Joe Biden
Kamala Harris susţine că nu a vorbit cu Biden despre prezidenţialele din 2024 / Facebook Joe Biden

Preşedintele SUA, Joe Biden, îi va transfera puterea temporar vicepreşedintelui Kamala Harris. 

Update: Preşedintele american Joe Biden a părăsit vineri spitalul, unde a fost supus unei evaluări a stării de sănătate care a decurs foarte bine, relatează AFP, conform Agerpres.

Evaluarea sănătăţii mele a decurs foarte bine, a declarat el presei, în timp ce părăsea spitalul Walter Reed, în apropiere de Washington, în jurul orei locale 14:05, ora locală (19:05 GMT).

Preşedintele american Joe Biden şi-a reluat atribuţiile de şef de stat vineri la ora 11.35 locală (16.35 GMT), după ce a fost supus unei colonoscopii sub anestezie, timp în care i-a transferat atribuţiile vicepreşedintei Kamala Harris, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Jen Psaki.

UPDATE: Preşedintele american Joe Biden şi-a reluat atribuţiile de şef de stat vineri la ora 11.35 locală (16.35 GMT), după ce a fost supus unei colonoscopii sub anestezie, timp în care i-a transferat atribuţiile vicepreşedintei Kamala Harris, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Jen Psaki, transmit Reuters şi AFP.

Biden, care a fost supus unei colonoscopii "de rutină", a discutat cu Kamala Harris şi directorul său de cabinet "în jurul orei 11.35 dimineaţa. Era într-o formă bună şi şi-a reluat atribuţiile din acel moment", a transmis pe Twitter purtătoarea de cuvânt.

Transferul de prerogative - deci perioada în care Harris a exercitat atribuţiile prezidenţiale - a durat o oră şi 25 de minute, a menţionat Casa Albă, conform Agerpres.

- ştirea iniţială - 

Preşedintele a luat această decizie pentru că va fi supus unei colonoscopii, iar pe perioada operaţiei va fi anesteziat, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, conform CNN

"Vicepreşedintele va continua să muncească din biroul său din Aripa de Vest pe perioada interimatului", a mai spus Psaki. 

Preşedintele Joe Biden va fi internat la Centrul Medical Walter Reed pentru o serie de investigaţii anuale. Cu toate astea, sunt primele de când a preluat mandatul. Preluarea puterii interimar de către vicepreşedinte este o rutină, scrie presa americană, atunci când preşedintele este anesteziat. 

Biden vrea boicot diplomatic la JO de iarnă 

Preşedintele SUA Joe Biden a declarat joi că are în vedere un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă programate să aibă loc în februarie la Beijing, pentru a protesta împotriva încălcărilor drepturilor omului în China, relatează AFP.

Aceasta este ceva ce avem în vedere, a declarat preşedintele american cu privire la această opţiune de a nu trimite oficiali guvernamentali pentru a reprezenta Washington-ul la competiţii, permiţând totuşi sportivilor americani să participe.

Mai mulţi lideri republicani îi cer lui Joe Biden să anunţe un boicot total al competiţiei sportive de către oficiali, dar şi sportivi, pentru a denunţa reprimarea musulmanilor uiguri în Xinjiang, China, calificată drept genocid de către guvernul american.

Mulţi oficiali din toate taberele politice, între care preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, şi senatorul republican, Mitt Romney, pledează pentru acest boicot diplomatic. China a protestat ferm când Nancy Pelosi a emis această ipoteză, în luna mai.

Summit SUA-China. H.D. Hartmann, analiză 

"Nu a fost un comunicat comun după summit, asta a fost extrem de interesant. S-a mers pe transmiterea câte unui comunicat de către fiecare parte. Dar 90% din cele două comunicate este identic. Asta înseamnă că a avut loc o negociere pe limbaj între cele două părţi. Subiectele atinse au fost generaliste, aş spune eu. În primul rând, nu mai vorbim de ameninţări, de 'Îi arătăm noi Chinei', 'Le arătăm noi SUA'. Preşedintele Biden a reiterat principiul fundamental al politicii americane, politica singurei Chinei. Era necesară această reiterare, pentru că Taiwan începuse să amuşine prin statele slăbuţe, cum sunt cele din estul Europei sau de prin Asia, şi să îşi declare independenţa de facto, să deschidă ambasade", a declarat analistul de politică externă.

VEZI CONTINUAREA AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel