Israelul și gruparea Hamas se pare că vor ajunge la o înțelegere

46
46

După aproape o săptămână de la începerea ostilităților din Fâșia Gaza, inamicii israelieni și palestinieni par a fi dispuși să încheie pacea. Declarația îi aparține Ministrului turc de Externe care a transmis că Israelul și gruparea Hamas au stabilit condițiile unui armistițiu. Acesta ar trebui să se concretizeze chiar în noaptea de marți spre miercuri, relatează Agerpres

Autor: Gabriela Bejan

Tratativele pentru restabilirea echilibrului în Orientul Mijlociu s-au desfășurat cu sprijinul diplomatului turc, Ahmet Davutoglu, dar și al Secretarului general al Ligii Arabe împreună cu alți miniștri de externe din această organizație. De altfel, în cursul zilei de marți, șeful Guvernului din Turcia și-a exprimat dezacordul  și revolta față de tensiunile din Fâșia Gaza, mai ales în ceea ce privește Israelul. Recep Tayyip Erdogan condamnă acțiunile militare ale israeliților pe care îi și acuză de ”epurare etnică” împotriva palestinienilor: ”Israelul ignoră în această regiune pacea, calcă în picioare dreptul internaţional şi duce o epurare etnică împotriva unui popor. Această ţară ocupă puţin câte puţin teritoriile palestiniene”, a declarant premierul turc. Dacă liderii occidentali găsesc Israelul în legitimă apărare față de grupările teroriste palestiniene, Recep Tayyip evaluează că tocmai ofensiva arbitrară și ilegală a statului evreu determină membrii Hamas să lanseze rachete de apărare. Premierul turc a mai criticat și atitudinea ONU cu privire la conflictul acut din Fâșia Gaza și îi reproșează pasivitatea.

Împotriva ofensivei armate din Fâșia Gaza s-a exprimat și Uniunea Europeană în urma Consiliului Afaceri Externe(CAE)  ce a avut loc luni, la Bruxelles. Poziția CAE susține încetarea focului dintre Israel și membrii grupării palestiniene Hamas întrucât acesta provoacă doar distrugeri și pierderi de vieți umane. UE condamnă orice formă de atac, dar, mai ales, atacurile cu rachetă asupra Israelului din Fâşia Gaza pe care Hamas şi alte grupări armate din acest teritoriu ar trebui să le înceteze imediat. În egală măsură, recunoaște dreptul israeliților de a se apăra, dar le solicită să răspundă proporționat și să ia măsurile care se impun protecției civililor. Un alt aspect precizat în concluziile Consiliului Afaceri Externe este acela ca toate părțile să respecte pe deplin legea umanitară internatională.

Disputa militară din Fâșia Gaza a izbucnit miercurea trecută după ce comandantul operațiunilor militare din Hamas, Ahmad Jaabari, a fost ucis în cadrul operațiunii ”Pilon al Apărării”, operațiune inițiată de Israel. După șapte zile de război, bilanțul arată numeroase victime, cele mai multe femei și copii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel