Israelul, noul stat membru al GAFI

Israel
Israel

Ministerul Justiției israelian a anunțat că Israelul a devenit luni cel de-al 38-lea stat membru al Grupului de Acţiune Financiară (GAFI), organism interguvernamental cu sediul la Paris şi însărcinat cu lupta împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului.

Ministrul justiţiei, Ayelet Shaked, a afirmat că aderarea la GAFI permite intrarea într-un mic grup de ţări "care duc lupta mondială împotriva spălării capitalurilor şi finanţării terorismului" şi oferă Israelului o imagine "de loc sigur şi atrăgător pentru investiţii".

Creat în 1989, GAFI are ca obiectiv curăţarea sistemului financiar internaţional prin îndemnarea statelor membre sau a celor care vor să adere să adopte o legislaţie împotriva spălării banilor şi finanţării "terorismului".

Preşedintele GAFI, Marshall Billingslea, a pecizat într-un comunicat că "experienţa Israelului va aduce o contribuţie preţioasă muncii noastre care vizează prevenirea utilizării abuzive a sistemului financiar".

Israelul, pe lista neagră

Organizaţia a înscris Israelul pe lista sa neagră în anul 2000 din cauza a ceea ce ea a descris atunci ca un refuz de cooperare în lupta împotriva spălării banilor.

Israelul a adoptat de atunci măsuri pentru a remedia această problemă.

Într-un raport care evaluează sistemul israelian de luptă împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului publicat luni, GAFI a subliniat capacitatea sa de a "identifica, ancheta şi întrerupe activitatea de finanţare a terorismului într-un stadiu precoce" şi a trimite în justiţie persoanele implicate.

"În acelaşi timp, el trebuie să îşi amelioreze coordonarea în materie de prevenire a folosirii abuzive a organizaţiilor în scop nonlucrativ pentru finanţarea terorismului", relevă GAFI.

Ministerul de Justiţie israelian a notat la rândul său că Israelul figura pe lista neagră a GAFI pentru că a servit drept adăpost pentru spălarea de bani.

Apartenenţa la GAFI permite Israelului "să ia parte activ la crearea unei politici mondiale de luptă împotriva spălării capitalurilor şi finanţării terorismului", a declarat Ayelet Shaked, şefa portofoliului justiţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel