Israelul, noul stat membru al GAFI

Denisa Zamfir / 10 dec 2018 / 18:55 Salveaza PDF Comentarii
Israel
Descriere foto: Israel

Ministerul Justiției israelian a anunțat că Israelul a devenit luni cel de-al 38-lea stat membru al Grupului de Acţiune Financiară (GAFI), organism interguvernamental cu sediul la Paris şi însărcinat cu lupta împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului.

Ministrul justiţiei, Ayelet Shaked, a afirmat că aderarea la GAFI permite intrarea într-un mic grup de ţări "care duc lupta mondială împotriva spălării capitalurilor şi finanţării terorismului" şi oferă Israelului o imagine "de loc sigur şi atrăgător pentru investiţii".

Creat în 1989, GAFI are ca obiectiv curăţarea sistemului financiar internaţional prin îndemnarea statelor membre sau a celor care vor să adere să adopte o legislaţie împotriva spălării banilor şi finanţării "terorismului".

Preşedintele GAFI, Marshall Billingslea, a pecizat într-un comunicat că "experienţa Israelului va aduce o contribuţie preţioasă muncii noastre care vizează prevenirea utilizării abuzive a sistemului financiar".

Israelul, pe lista neagră

Organizaţia a înscris Israelul pe lista sa neagră în anul 2000 din cauza a ceea ce ea a descris atunci ca un refuz de cooperare în lupta împotriva spălării banilor.

Israelul a adoptat de atunci măsuri pentru a remedia această problemă.

Într-un raport care evaluează sistemul israelian de luptă împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului publicat luni, GAFI a subliniat capacitatea sa de a "identifica, ancheta şi întrerupe activitatea de finanţare a terorismului într-un stadiu precoce" şi a trimite în justiţie persoanele implicate.

"În acelaşi timp, el trebuie să îşi amelioreze coordonarea în materie de prevenire a folosirii abuzive a organizaţiilor în scop nonlucrativ pentru finanţarea terorismului", relevă GAFI.

Ministerul de Justiţie israelian a notat la rândul său că Israelul figura pe lista neagră a GAFI pentru că a servit drept adăpost pentru spălarea de bani.

Apartenenţa la GAFI permite Israelului "să ia parte activ la crearea unei politici mondiale de luptă împotriva spălării capitalurilor şi finanţării terorismului", a declarat Ayelet Shaked, şefa portofoliului justiţiei.


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.84