Iranul a prezentat un "avion revoluţionar" de luptă

avion
avion

 Mahmoud Ahmadinejad a dezvăluit sâmbătă un nou tip de avion de luptă, prezentat drept "unul dintre cele mai avansate din lume", în cadrul unor ceremonii care marchează 34 de ani de la Revoluţia islamică din 1979, relatează AFP.

Acest avion cu forme futuriste, prezentat sub numele de "Qaher-313" (Cuceritor-313), a fost "conceput şi realizat de ingineri iranieni" şi "se află printre cele mai avansate avioane de luptă din lume", a declarat Ahmadinejad, citat de presa iraniană, în cursul acestei inaugurări, scrie Mediafax.

 Preşedintele iranian a adăugat că avionul a efectuat deja "mii de ore de zbor" şi că piloţii acestuia sunt "foarte mulţumiţi de performanţele sale".

 Noul avion cu design futurist, prezentat de televiziune, într-un hangar, dispune de o "semnătură radar foarte slabă, este construit din materiale moderne şi este dotat cu o avionică avansată", potrivit ministrului Apărării Ahmad Vahidi, citat de presă.

 Avionul este capabil să aterizeze pe piste scurte şi "poate să fie reparat uşor şi rapid", a declarat ministrul, adăugând că a fost conceput, de asemenea, pentru a "răspunde tuturor nevoilor aviaţiei iraniene într-un război aerian".

Qaher-313 este "un proiect defensiv", a declarat Ahmadinejad, subliniind că "puterea militară iraniană nu are ca obiectiv să agreseze şi să domine alte ţări, ci este pur disuasivă".

 Iranul a construit un avion de luptă, de tip Saeqeh, încă din 2007, şi dispune de aproximativ 20 de exemplare, aflate în serviciu. Însă, porivit unor experţi internaţionali, acest avion, echipat cu motoare ruse şi o avionică nesigură, este o copie a avionului american de tip F-5, care datează de la începutul anilor '70, pe când era utilizat în cadrul aviaţiei şahului Iranului.

 Forţele aeriene iraniene, care dispun de câteva sute de avioane de luptă americane chineze sau ruse, de concepţie veche, sunt considerate de către experţi militari occidentali ca depăşite moral şi prezentând o capacitate operaţională slabă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel