Iohannis, despre situaţia din Orientul Mijlociu: România susţine demersurile UE

Loredana Brumă / 16 ian 2020 / 13:23 Salveaza PDF Comentarii
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

România susţine demersurile Uniunii Europene, care trebuie să se implice mai mult, ale partenerilor săi strategici şi ale comunităţii internaţionale de detensionare a situaţiei, de dialog şi căutare a unor soluţii durabile în Orientul Mijlociu, a declarat joi preşedintele Klaus Iohannis, la întâlnirea cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti. 

'Este nevoie de soluţii capabile să aducă pace în zonă şi siguranţă pentru cetăţeni, fie ei din Orientul Mijlociu, din Europa, din SUA sau din alte spaţii, atât pentru situaţia din Irak, respectiv în dosarul iranian, cât şi din Libia. Sunt necesare progrese în dosarul sirian, în Yemen, dar şi în Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, cu privire la care poziţia României rămâne neschimbată', a subliniat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

El a apreciat că 'efectele negative ale acestei crize nu se proiectează doar la nivel regional'. 'Ele pot avea impact şi asupra securităţii europene şi globale. De aceea, eforturile de dialog, negociere, precum şi cele de stabilizare şi reconstrucţie din acest spaţiu trebuie să continue şi fac apel la toţi partenerii noştri să acţioneze pentru acest deziderat', a afirmat Iohannis.

Totodată, preşedintele a spus că lupta pentru combaterea terorismului nu s-a încheiat. 'Este necesară continuarea eforturilor noastre reunite, solidare, iar NATO poate juca un rol sporit', consideră acesta. Şeful statului a vorbit despre 'susţinerea României pentru multilateralism, în cadrul ONU, OSCE, al Consiliului Europei şi al altor organizaţii internaţionale'. 'România va susţine activ respectarea dreptului internaţional şi dialogul consolidat pentru a asigura stabilitatea şi securitatea internaţionale', a punctat el, reiterând obiectivul României de a deveni membru OCDE, relatează Agerpres. 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25