Invitație la Teatrul Evreiesc de Stat

Sacrificatorul
Sacrificatorul

Teatrului Evreiesc de Stat vă invită să vă bucurați de primăvară și să vă molipsiți de bucuria vechiului Barașeum!


CU CĂRȚILE DESCHISE - 1 MARTIE LA BARAȘEUM! 

 

Prima zi de primăvară e întotdeauna prilej de bucurie– renașterea naturii, speranța unui an mai bun, bucuria Mărțișorului și a prieteniei… La Teatrul Evreiesc de Stat, la 1 Martie aniversăm însă și un moment emoționant din istoria teatrului evreiesc din România: prima reprezentație a legendarului teatru Barașeum

…cu puțin peste trei sferturi de veac în urmă, în 1941, în timpul perioadei Legislației anti-evreiești care excludea populația evreiască din viața profesională și socială de zi cu zi, actorii, muzicienii și artiștii evrei îndepărtați din instituțiile românești și rămași peste noapte șomeri au reușit să se organizeze cu multe dificultăți într-un teatru. Vorba ceea – ne dați afară pe ușă, noi găsim o scenă și organizăm un spectacol atunci când vă așteptați mai puțin…

 

 

Cu aprobarea – greu obținută – condiționată de a juca exclusiv spectacole în limba română pentru populația evreiască și având sediul în clădirea în care Teatrul Evreiesc de Stat funcționează și astăzi, “Sala Barașeum – Teatru Evreiesc” a activat mai puțin de patru ani și a reușit să aducă o rază de speranță si bucurie publicului său. Cu o glumă și un cuplet, muzica și dansul erau la ele acasă… măcar la Barașeum, dacă în afara zidurilor sale era furtună…

Astfel, între martie 1941 și august 1944, în condiții dificile, s-au pregătit peste patruzeci de premiere. Teatrul Barașeum a fost unul dintre puținele teatre evreiești care au reușit să funcționeze în perioada Holocaustului în Europa, păstrând viu spiritul culturii și teatrului evreiesc pentru public și pentru artiștii înșiși. Și pentru Dumneavoastră, astăzi…

Miercuri, 1 martie, vă invităm, în compania actrițelor Teatrului Evreiesc de Stat Dorina Păunescu, Cristina Cîrcei și Luana Stoica, la un spectacol-lectură dedicat aniversării Teatrului Barașeum în chiar clădirea istorică a acestui Teatru, sediul actual al Teatrului Evreiesc de Stat, recent renovat. Evenimentul, organizat de Centrul de Cercetare și Conservare a Culturii Idiș din cadrul Teatrului Evreiesc de Stat, după un concept de Lect. Camelia Crăciun, vă prezintă fragmente dramatizate din memoriile artiștilor care l-au evocat peste timp și o suită de imagini care ilustrează experiența excepțională a Barașeumului și ceea ce acesta a reprezentat pentru spiritul culturii evreiești în vremuri vitrege.

Vă așteptăm miercuri, 1 martie, începând cu ora 11.00, la sediul Teatrului Evreiesc de Stat (str. Iuliu Barasch nr. 15) să ne bucurăm de primăvară și să ne molipsim de bucuria vechiului Barașeum!

Intrarea va fi liberă!

 

Sacrificatorul

 

PREMIERA spectacolului SACRIFICATORUL: UN COȘMAR 


Teatrul Evreiesc de Stat prezintă pe 3 martie, la ora 19.00, PREMIERA oficială a spectacolului SACRIFICATORUL: UN COȘMAR, de Isaac Bashevis Singer.

Regia și scenografia: RAFAEL GOLDWASER

Asistenți de regie: YORDAN GOLDWASER, CRISTINA MOHAN

Muzica: GUALTIERO DAZZI

Video: MARIETTE FELTIN

Distribuţia: RAFAEL GOLDWASER

,,Această nuvelă a lui Isaac Bashevis Singer, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1978, este emblematică pentru poziţia omului credincios, care a renunţat la credinţă, gândind că Dumnezeu a transmis cruzimea sa oamenilor. Vegetarianismul lui Singer, evident în acest text, reprezintă o contestaţie ideologică a cruzimii suferită de animalele sacrificate, în numele lui Dumnezeu.

Povestitor este însuşi Isaac Bashevis Singer, cel care interoghează şi denunţă regulile sacrificiului ritual al animalelor. Ioină-Meir ar fi trebuit să devină rabin la Colomeea,dar ajunge hahamul satului. Această funcţie ingrată îl întristează profund. Are impresia că a plonjat într-o baie de sânge permanentă, de unde nu ştie cum să mai iasă. Caută să-şi justifice toate sacrificiile rituale şi apelează la Cabala pentru a înţelege comportamentul divin faţă de animalele decapitate (…).” (Rafael Goldwaser)

„(…) Tora însăşi e scrisă pe piele. Totul e clădit pe vite tăiate. Tată din ceruri, eşti un haham şi un înger al morţii! Lumea întreagă e un abator!” (Isaac Bashevis Singer, Der Shoykhet).

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel