Inventatorul medicamentului românesc pentru ulcer a murit. I-a tratat pe Ceaușescu și Castro

Doctorul Ioan Puşcaş, unul dintre marii specialişti români în gastroenterologie, inventatorul medicamentului românesc pentru ulcer, a murit.

"Am fost anunţată şi eu în această dimineaţă de managerul spitalului din Şimleu Silvaniei că doctorul Ioan Puşcaş a decedat în această noapte. E vorba de un mare nume al medicinei româneşti care ne părăseşte", a declarat sâmbătă Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, scrie EVZ.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Universităţii din Oradea, în 1976 urmează un curs de perfecţionare la Spitalul Bichat din Paris, iar în 1977 urmează un curs de specializare pe probleme de endoscopie digestivă, la Clinica Universităţii Leiden, din Olanda.

Ioan Puşcaş a fost şi profesor universitar la catedra de boli interne şi gastroentorologie a Facultăţii de Medicină din Oradea şi a condus numeroase doctorate în medicină.

La începutul anilor 70, a descoperit primul medicament care bloca aciditatea în celulă, brevetat în 1972 sub denumirea de Ulcosilvanil, medicament cu care a vindecat de ulcer, potrivit declaraţiilor sale din mass-media, numeroase personalităţi ale vremii, printre care un frate al liderului comunist Nicolae Ceauşescu, dar şi pe Fidel Castro.

De-a lungul carierei sale medicale, Ioan Puşcaş a obţinut două medalii de aur pentru descoperiri medicale şi a avut 42 de brevete de invenţii.

Bogata activitate ştiinţifică, recunoscută pe plan naţional şi internaţional, a fost prezentată în peste 600 de comunicări ştiinţifice în reviste de specialitate din ţară şi străinătate, la congrese naţionale şi mondiale. A publicat 17 cărţi de specialitate, mare parte din ele fiind traduse în engleză, portugheză, spaniolă, japoneză, scrie EVZ.

VEZI ȘI: Fidel Castro compară NATO cu naziștii SS

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel