Închisoarea din Guantanamo ar putea deveni istorie. Administrația Biden vrea să o închidă

Închisoarea din Guantanamo ar putea deveni istorie. Administrația Biden vrea să o închidă
Închisoarea din Guantanamo ar putea deveni istorie. Administrația Biden vrea să o închidă

Preşedintele Joe Biden doreşte să închidă închisoarea din Guantanamo înaintea încheierii mandatului său, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, transmite AFP. 

Actualul preşedinte democrat preia astfel o promisiune de campanie a lui Barack Obama, pe care acesta nu a reuşit să o îndeplinească din lipsa unui compromis cu Congresul.

Întrebată în cadrul conferinţei de presă zilnice despre o posibilă închidere a închisorii din Guantanamo în timpul mandatului lui Joe Biden, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a răspuns: 'Cu siguranţă este scopul şi intenţia noastră'.

'Prin urmare, am început un proces împreună cu Consiliul Naţional de Securitate (...) pentru a colabora cu diferitele agenţii federale şi pentru a evalua situaţia actuală (...) pe care am moştenit-o de la executivul anterior', a adăugat Jen Psaki.

În timpul campaniei prezidenţiale din 2016, Donald Trump şi-a arătat disponibilitatea de a menţine deschisă închisoarea Guantanamo pentru 'a o umple cu băieţi răi', poziţie pe care şi-a menţinut-o în timpul mandatului. Închisoarea militară găzduieşte deţinuţi care au legătură cu 'războiul împotriva terorismului'.

Printre aceştia se află pakistanezul Khaled Sheikh Mohammed, autoproclamat creier al atacurilor din 11 septembrie 2001. În prezent găzduieşte aproximativ 40 de deţinuţi, dintre care 26 sunt consideraţi prea periculoşi pentru a fi eliberaţi. Procedurile legale continuă din cauza complexităţii cazurilor lor. Primii douăzeci de deţinuţi au ajuns pe 11 ianuarie 2002, la câteva săptămâni după atentatele din 11 septembrie 2001.

La apogeul activităţii sale, 780 de persoane erau deţinute la Guantanamo pentru presupuse legături cu Al-Qaida şi cu talibanii. Sute de deţinuţi au fost eliberaţi, repatriaţi sau trimişi în terţe ţări. Centrul de detenţie se află în cadrul Bazei navale americane din golful Guantanamo, în Cuba. Această enclavă de 117 km2 (incluzând doar 49 km2 de pământ) a fost cedată SUA de Cuba în 1903, în semn de mulţumire pentru ajutorul acordat în războiul împotriva spaniolilor, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel