Anchetă la CEC. Ghețea a ieșit după două ore de TĂCERE. Cinteză: "Nu am venit să răspund la așteptări". Chițoiu vrea să-l schimbe pe Ghețea

Comisia specială din Senat, care anchetează activitatea CEC Bank, în contextul împrumutului prin telefon acordat Ioanei Băsescu, începe luni audierile. Primul audiat este președintele CEC. 

[caption id="attachment_398172" align="aligncenter" width="624"] Foto: pesurse.ro[/caption]

15:34- Daniel Chițoiu a declarat, la ieșirea de la audieri, că "Astăzi am fost întrebat despre activitatea desfășurată de CEC. Le-am explicat că din momentul în care am preluat funcția de ministru al Finanțelor Publice, am avut nenumărate întâlniri cu Ghețea, dar și cu reprezentații din Consiliu. Le-am transmis principiile, că trebuie să fie o bancă de stat, care să dea împrumuturi în spreciale spre IMM-uri, agricultură, unității administrativ teritoriale. Domnul Ghețea prezenta situația de așa natură încât părea din ce în ce mai bună, însă acum ne aflăm în situația în care banca este pe pierdere netă. Încă din vară am propus schimbarea managementului, sistem dualist, format din directorat (5 membri) și Consiliu de Supraveghere (7 membri)". Întrebat dacă va fi schimbat Ghețea, a spus că în momentul respectiv pe baza CV-urilor se va vedea dacă va fi schimbat sau nu. Apoi, întrebat dacă vor fi plătite daune președintelui CEC, Chițoiu a precizat că "dacă nu suntem noi vinovați, nu".

14:16- Cinteză a ieșit de la audieri. "Am venit aici să spun adevărul, nu să răspund la așteptări. Comisia fost interesată de raportul de supraveghere. Concluzia raportului este că acest credit s-a acordat în condiții de respectare a normelor", a precizat el. Cinteză a declarat că au mai fost doar alte cinci astfel de împrumuturi, de peste un milion de euro, dar și că împrumutul luat de Ioana Băsescu nu este unul special. El a argumentat timpul scurt în care a fost dat creditul prin lipsa oamenilor care fac unul. Nicolae Cinteză a mai precizat că "nu s-a dat niciun telefon la BNR". Daniel Chițoiu a intrat la audieri.

13:45- Nicolae Cinteză, directorul Direcției de Supraveghere din BNR, intrat la audieri cu o oră și un sfert întârziere. Ghețea a spus ironic, în fața parlamentarilor că mai repede iei un credit de la CEC decât să stai la discuțiile din Comisia senatorială de anchetă. 

13:27- Președintele CEC Bank a ieșit de la audieri după două ore și jumătate. Radu Ghețea a precizat: "Am fost invitat să răspund la întrebări. În zilele următoare urmează să prezentăm anumite date cu caracter statistic". Nu a precizat ce date.

Vicepreședintele comisiei parlamentare de anchetă a precizat: "nu putem da un raport corect fără a da toate informațiile necesare, discuția s-a desfășurat în limita a ceea ce domnul Ghețea a putut să răspundă, a răspuns doar la informații publice, la restul urmează să răspundă miercuri".

12:20- Nicolae Cinteză, directorul Direcției de Supraveghere din BNR, a ajuns în Parlament. Se pregătește să stea în fața comisiei. Potrivit programului, ar trebui să înceapă la 12.30.

12:00- La întrebările directe, președintele CEC a refuzat să răspundă, invocând secretul bancar și faptul că orice fel de furnizare de astfel de informații ar afecta grev credibilitatea băncii pe care o conduce.

11:10- A început audierea lui Radu Ghețea.

Președintele CEC, Radu Ghețea, este primul audiat în comisie. Vor fi prezenți la audieri și directorul Direcției de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, și vicepremierul Daniel Chițoiu. Comisia de anchetă are rolul de a afla dacă au fost respectate procedurile de acordare a creditului Ioanei Băsescu.

"Vom începe audierile luni dimineață, la ora 11:00, cu Ghețea, continuăm cu Cinteză și terminăm cu Chițoiu", a declarat presedintele Comisiei de buget-finante a Senatului, Cosmin Nicula, scrie HotNews.

Cosmin Nicula a anuntat că este întrunit cvorumul de ședință, fiind prezenți 8 din 11 membri. Lipsesc doi parlamentari PDL și unul de la PPDD. După aduierea lui Ghețea, urmează Nicolae Cinteză, de la 12.30, apoi Daniel Chițoiu, de la 13.30.

Membrii Consiliului de Administrație al CEC sunt asteptați la Comisia de buget-finanțe a Senatului în data de 10 decembrie. Concluziile Comisiei vor fi cuprinse într-un raport care va fi prezentat Biroului Permanent al Senatului, cel târziu în 18 decembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel