Iliescu, atac dur la Băsescu: o expresie a laşităţii

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, consideră că a condiționa validarea referendumului din cauza câtorva procente este contrar Constituției. Ion Iliescu, a postat blogul său, un articol despre referendum USL și cutumele acestuia.

Iliescu numește boicotarea referendumului de către președintele suspendat și susținătorii acestuia, ”un fapt nefiresc”. De asemenea, el consideră decizia boicotării, ca fiind una nedemnă și nedemocratică, ”o expresie a lașității și a neîncrederii în opțiunea cetățenilor.” ”Şi totuşi, în condiţiile boicotului, susţinătorilor domnului Băsescu (în special ai PD-L) – 8.455.336 de români au participat la vot şi o majoritate zdrobitoare s-a pronunţat pentru demiterea preşedintelui Băsescu. A nesocoti această realitate şi a condiţiona validarea referendumului de jocul câtorva procente, generat de interese meschine ale celor care vor să ignore voinţa celor aproape 9 milioane de votanţi, ar fi nedrept şi contrar spiritului democraţiei şi al Constituţiei”, mai adaugă pe blogul său personal fostul conducător al Partidului Social Democrat.

Ion Iliescu își argumentează opiniile și printr-o analogie la țările străine, acolo unde ”de regulă, nu există un asemenea prag, drept condiție a validării unui vot al cetățenilor și că sunt frecvente cazurile când la vot se prezintă sub 50% din alegători.” Fostul conducător al statului face referire și la anul 2009, atunci când Traian Băsescu  a fost votat de circa cinci milioane de alegători: ”Astăzi el este dezavuat de cca 8 milioane de cetățeni, care îi cer demisia. Cum poate fi nescotită voința unei astfel de majorități? Niciodată și niciunde nu este contrapusă valoarea voturilor exprimate (a cetățenilor conștienți, responsabili, cu spirit civic, care își respectă obligațiile de alegători) celor neexprimate și cu atât mai mult, în condițiile unui boicot organizat.” Pentru a evidenția trăsăturile unui sistem care folosește ”date statistice depășite”, Ion Iliescu folosește ca punct de referință ultimul recensământ, a cărui rezultate au rămas nefinalizate până în ziua de astăzi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel