Grecii mănâncă Vasilopita în seara de Revelion. Binecuvântare pe tot parcursul anului. E prăjitura Sfântului Vasile

Foto Pexels
Foto Pexels

Grecii mănâncă un preparat special, numit Vasilopita, în seara de Anul Nou.

Vasilopita are legătură cu momentul în care poporului păstorit de Sfântul Vasile i s-a impus plătirea unei taxe împovărătoare. Familiile au fost nevoite să renunțe la monede și obiectele de valoare. Sfântul Vasile a mers la împărat, apărând cauza poporului. La rugămintea sa, acesta a anulat taxa și i-a returnat averea oamenilor. Sfântul Vasile a decis să fie pregătită o prăjitură mare în care să fie puse toate obiectele, pe care a binecuvântat-o după Sfânta Liturghie. Fiecare om a primit câte o felie.  

Această tradiție, a tăierii vasilopitei, este întâlnită cu precădere în Grecia de Anul Nou. Înainte de coacere, în prăjitură este ascunsă o monedă. Cel căruia îi revine felia cu monedă va avea parte de binecuvântarea Sfântului Vasile pe tot parcursul anului.

Rețetele și obiceiurile variază în funcție de regiune și de familie. În momentul festiv al tăierii Vasilopitei se păstrează un ritual deosebit. Prima felie este destinată lui Iisus Hristos sau Sfântului Vasile. Apoi, fiecare membru al familiei va primi câte o felie, în ordinea vârstei. Dacă moneda se află în felia lui Iisus Hristos sau a Sfântului Vasile, cu ea se cumpără o candelă de la biserică și se aprinde în fața iconostasului.

Vasilopita. Rețetă: ingrediente și mod de preparare

Aveți nevoie de următoarele ingrediente:

300 g făină
1 linguriță praf de copt
130 g margarină
250 g zahăr
250 g iaurt dulce
250 g vin alb dulce
120 g migdale măcinate fin
50 g migdale măcinate gros
zahăr pudră pentru ornare

Amestecăm, într-un bol, făina, praful de copt și migdalele măcinate gros. Într-un alt vas, se mixează margarina cu zahărul până se omogenizează. Apoi se adaugă iaurtul.

Peste această compoziție se adaugă, treptat, făina, alternând cu vinul. Compoziția se toarnă într-o tavă rotundă, presărată în prealabil cu făină.

Se ține la cuptor timp de 45 de minute, ulterior se lasă la răcit și apoi este presărată cu zahăr pudră. Poftă bună!

Citește și: De Revelion, e bine să ai fructe rotunde în casă. De ce nu se mănâncă pui la trecerea dintre ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel