GHIȚĂ - CRISTOIU, rezumat INTERVIU

Sebastian Ghiță a oferit miercuri, 14 martie, primul interviu televizat după plecarea în Serbia. Interviul este realizat de jurnalistul Ion Cristoiu. În cadrul interviului, Sebastian Ghiță i-a arătat jurnalistului o fotografie cu Laura Kovesi. 

Declarații Sebastian Ghiță:

Cum ajungeau casetele la România TV, după plecarea în Serbia 

- În vâltoarea stârnită în seara aceea la restaurant a fost făcută o fotografie de un polițist, care a ieșit puțin distorsionată. Nu sunt un fugar, poate cei din presă ar trebui să se gândească cum au folosit acest termen. Este momentul să spunem foarte clar că atunci când viața unui om este în pericol, trebuie să aibă șansa să își apere viața. Astăzi vede toată lumea ce gânduri avea acel procuror Negulescu. Dacă eu nu puteam să conving pe nimeni că omul e în stare să-mi facă rău nu mi-a rămas decât să plec din calea lor

- Prima casetă a fost difuzată după 10 zile pentru a-i proteja pe cei care difuzau caseta, pentru că au fost chemați pe la procuratură. Am hotărât ca unul din mecanismele prin care acele casete să fie puse într-un plic sigilat să fie lăsate pe la ușă, niciodată în același loc. Era de fapt un stick pus într-un plic alb. M-am înregistrat singur. E simplu să pui o cameră și să te înregistrezi. 

- Nu am plănuit această plecare și nici nu am avut timp să spun mai multe. Într-o zi o să vreau să mă întâlnesc cu prietena mea Codruța să o întreb dacă a complotat cu cei doi procurori pentru a-mi face ce mi-a făcut. Eu nu știam dacă acești oameni o să mă prindă sau o să mă calce cu mașina și am vrut să mă asigur ca atrag atenția asupra lucrurilor care mi se întâmplă și care se pot întâmpla oricui. 

- Mă așteptam să apară la nivelul SRI o serie de semne de întrebare. Nu toți ofițerii de acolo știu cu ce se ocupa Coldea. Eu îi cunosc bine și pe Coldea și pe Kovesi, știu cu ce ambasade au lucrat, cu ce servicii străine au lucrat. Mi-e clar de ce nu pleacă Kovesi astăzi, dar nu e treaba mea. Sunt chestiuni care trebuie să le facă președintele țării, parlamentarii, comisiile. 

CHEIA de la softurile IT

- Unul dintre principalii clienți ai softurilor IT ale companiilor mele a fost statul român, am spus-o de mai multe ori. Vânzarea cheii la softuri sau chestiuni de genul acesta nu sunt decât aiureli tefeliste. Pentru cei din industrie este evident că nu există nici un fel de cheie.

- Toate afacerile cu statul veneau în urma unor licitații. Singura acuză este că am făcut afaceri cu statul. Trebuie să facă afaceri cu statul doar firmele străine? Nu avem voie să intrăm în competiție? Eu îmi justific banii pe care i-am câștigat prin vânzarea unor companii și am încasat foarte mulți bani. Această vânătoare de vrăjitoare trebuie înlăturată. Ambasadorii unor țări străine au interese ca firmele românești să nu câștige aceste contracte

- Nu e atât de simplu să aduci un cetățean dintr-o țară în alta (n.r. - Nicolae Popa) dacă nu există un tratat de extrădare. În acea înregistrare i-am bătut obrazul lui Kovesi, când am dezvăluit această informație. 

- Nu apucam să îmi văd toate înregistrările atunci când le-am dat, dar le-am văzut ulterior.

Întâlnirea de la vila de protocol a SRI, anterioară plecării în Serbia 

- Conducerea SRI, directorul și primul adjunct și adjuncții vin de obicei discută, dau mâna cu cei care își încheie mandatul. Am mers și eu la acea întâlnire la K2 căutând să mă mai uit încă o dată în ochii lui Florin (Florian Coldea -nr.). Timp de doi ani le-am explicat și lui și lui Kovesi ceea ce se întâmplă cu procurorii de la Ploiești. Povesteau toți martorii ăștia fals acoperiți ce se întâmplă acolo. Îi explicam lui Coldea, râdea și făcea pe miratul. Am vrut să mă mai uit o dată în ochii lui atunci. Eu nu mi-am închipuit că după aproape trei ani nu o să mă bage nici un minut în seamă după atâtea lucruri care s-au întâmplat între noi. Eu cunosc sistemul foarte bine.

-Am avut cred vreo 100 de discuții cu Florian Coldea, e un tip bine pregătit. El îmi spunea că lucrurile trebuie verificate. Nici eu nici Maior nu-l credeam, dar ce puteai să îi zici. Au existat momente dificile în care și eu și Maior am încercat să îi deschidem ochii. George Maior și Florian Coldea nu sunt în aceeași situație, deși mulți îi bagă în aceeași oală. 

-Pe 19 decembrie, seara, la întâlnirea de protocol a SRI nu eram hotărât să plec. M-a enervat atitudinea față de mine a tuturor celor de acolo. Mi-am dat seama că Georgian Pop, care era băiețel de ambasadă mă trăgea de ureche. Toți de acolo erau într-un fel sau altul informați că a doua zi mă arestează, că nu scap, că e totul pregătit. Totuși, sunt un om care poate să își dea seama că ceva rău urmează să se întâmple. Eram Ghiță și venea Crăciunul. Eram, cum spunea Portocală, un mort viu. Toată lumea mă compătimea la întâlnire. Toată lumea vedea prin mine. Când i-au alergat sora și mama lui Ponta cu dosare false se apucase cineva de capul lui? Era totuși familia unui prim ministru.

-O să vă arăt fotografia cu Kovesi la mine acasă doar dumneavoastră. Nu vreau să provoc căderea sau menținerea ei. Uitați, o am în telefon. 

Ion Cristoiu a confirmat că într-adevăr fotografia este cu șefa DNA. Fotografia nu a fost însă arătată la camera de filmat, iar aici s-a încheiat prima parte a interviului. 

Știrea inițială

Sebastian Ghiță urmează să facă dezvăluiri care vor completa tabloul celor spuse înainte de a pleca în Serbia, în casetele publicate în respectiva perioadă de România TV.

Sebastian Ghiță, LOVITURA MOMENTULUI din Serbia: Cutremur pe scena politică

Interviul i-a fost acordat jurnalistului Ion Cristoiu și va fi difuzat în această seară la ora 21:00.

Principalele declarații ale lui Sebastian Ghiță vor putea fi urmărite în format livetext pe DCNews.ro.

Fostul deputat urmează să lămurească mai multe aspecte care au rămas tulburi, după plecarea în Serbia.

Rămâneți pe DCNews. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel