Germania vrea relansarea dialogului între NATO şi Rusia

Berlinul a îndemnat marţi la relansarea dialogului direct între NATO şi Rusia, acuzată de Occident că susţine militar separatiştii din estul Ucrainei.

Germania a transmis, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles a miniştrilor de Externe din cadrul NATO, un document neoficial în care îndeamnă la o reuniune rapidă a Consiliului NATO-Rusia, a anunţat o sursă diplomatică.

Acest consiliu, creat după încheierea Războiului Rece, s-a reunit de două ori la nivel de ambasadori de la începutul crizei din Ucraina, în martie, însă nu a mai fost convocat din iunie.

"Prin suspendarea completă a Consiliului NATO-Rusia, am redus relaţiile (cu Moscova) pe toate fronturile", şi-a exprimat regretul şeful diplomaţiei germane, Franz Walter Steinmeier.

"În prezent, avem practic foarte puţine căi de a discuta despre evenimente care survin pe neaşteptate, cum ar fi, de exemplu, manevrele militare internaţionale, survolurile (avioanelor) sau prezenţa de nave de război ruse în regiunile îndepărtate ale lumii, şi nu avem posibilitatea de a aprecia care este motivaţia şi dacă există motive de îngrijorare", a adăugat el.

Ministrul german de Externe a afirmat că nivelul comunicării cu Moscova este "inferior" celui din perioada Războiului Rece, considerând necesară relansarea contactelor, cu scopul a se evita situaţii "ieşite complet de sub control".

Steinmeier a subliniat că, fără a merge până la convocarea unui Consiliu NATO-Rusia, pot fi reluate reuniunile "la nivel de ambasadori" sau de "experţi militari".

Germania afirmă că a primit sprijinul în special al Italiei şi Olandei. Unii aliaţi, în special Polonia şi ţările baltice, consideră că a convoca un Consiliu NATO-Rusia în acest stadiu ar fi "un semnal de slăbiciune" faţă de Moscova, potrivit unui diplomat.

CITEȘTE ȘI: Bogdan Aurescu, ofensivă diplomatică față de Germania

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel