EXCLUSIV  Furtună Timișoara. Iohannis, CONTROVERSĂ cu susținătorii "pumnului lui Dumnezeu"

Furtuna de la Timișoara în urma căreia s-au înregistrat pierderi de vieți omenești și zeci de victime a iscat o mare controversă. Totul gravitează în privința măsurilor care pot fi implementate de autorități pentru avertizarea populației. 

Președintele Klaus Iohannis a lansat un mesaj public prin care cere autorităților implementarea de urgență a unui sistem care să avertizeze rapid populația în cazul unor evenimente care le poate pune viața în pericol. 

Pe de altă parte, numeroase voci susțin că în asemenea situații natura este de neoprit și că nu se poate face mare lucru. Aspectul a fost demontat de Mircea Duțu, președintele Universității Ecologice din București, care întărește propunerea lui Iohannis. Duțu a declarat pentru DCNews că în Austria există sisteme de alertare a populației instalate în zonele publice. Astfel, megafoanele anunță locuitorii de apropierea iminentă a unor fenomene meteorologice extreme. Spre deosebire de cutremure, fenomenele meteo pot fi anunțate cu câteva zeci de minute înainte, astfel că populația are timp să se adăpostească.

Avertizarea trebuie însă să aibă și un caracter obligatoriu și să impună o serie de măsuri precum închiderea teraselor sau a spațiilor din aer liber unde viața oamenilor poate fi pusă în pericol. Sistemul de alertare prin SMS poate funcționa fără probleme alături de cele care ar putea fi montate în spații publice. Alertarea prin SMS a populației ar putea fi însă prioritizată, mai întâi către autoritățile locale: poliție locală și apoi către proprietarii de terase care să fie obligați să închidă și să evacueze terasele. 

Patru persoane au decedat şi alte 26 sunt rănite în urma furtunii care s-a înregistrat în judeţul Timiş. Porivit ISU Timiş, bilanţul furtunii este de patru persoane decedate, 26 de răniţi, dintre care 15 au ajuns la spital cu ambulanţe şi 11 cu mijloace proprii, 11 acoperişuri au fost avariate, iar 45 de copaci au fost smulşi de vânt.

Mesajul lui Klaus Iohannis

În cursul zilei de astăzi, Klaus Iohannis a lansat un mesaj prin care cere implementarea de urgență a unui sistem de averizare:

"Furtunile extreme din România, din cursul zilei de duminică, au arătat vulnerabilitățile și ineficiența sistemului de prevenire și protecție a populației în cazul unor dezastre naturale. Solicit Guvernului să explice în cel mai scurt timp dacă procedurile au fost respectate și cine se face vinovat de neglijență sau incompetență. Guvernul trebuie să ia urgent măsurile necesare pentru implementarea unui sistem de avertizare rapidă a populației, dar și pentru perfecționarea procedurilor de management integrat al situațiilor de criză. Absența unui astfel de sistem reprezintă un factor de risc la adresa siguranței naționale. Toată compasiunea mea către familiile îndoliate și însănătoșire grabnică celor răniți," se arată în mesajul președintelui.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel