Europa, ZGUDUITĂ de atentate. CRONOLOGIE cele mai grave atentate

Europa a fost zguduită de atentate în ultimul an jumătate, când 21 de atacuri teroriste au avut loc.

12 ianuarie 2016 — Turcia: Un atac a avut loc în zona istorică Sultanahmet din Istanbul, soldat cu 10 morți și 15 răniți. Autoritățile turce au anunțat că atacul a fost comis de un sirian de origine saudită, ce fusese în Siria și s-a înregistrat ulterior ca refugiat în Istanbul. 

17 februarie 2016 — din nou Turcia: Un atac terorist cu mașină-capcană s-a soldat cu 28 de morți și 61 de răniți. Deflagrația s-a produs în apropierea sediului Statului Major al armatei turce de la Ankara, în apropierea pieței centrale Kizilay. 

3 martie 2016 — Turcia: Un atac a fost comis în cartierul Bayrampașa, Istanbul, soldat cu 29 de morți, contra unui autobuz al poliției, autoarele fiind două femei care au fost lichidate de forțele de intervenție speciale turce. Atacul a fost revendicat de Gruparea radicală de stânga Frontul Partidului Revoluționar de Eliberare a Poporului (DHKP-C).

13 martie 2016 — Turcia: Un atentat cu o mașină-capcană propulsată într-un autobuz municipal într-un cartier extrem de frecventat, Kizilay, unde se află numeroase magazine și un important nod al transportului în comun din capitala turcă, Ankara, s-a soldat cu 37 de morți și peste 125 de răniți.

19 martie 2016 — Turcia: Un atac sinucigaș s-a produs în centrul Istanbulului, provocând moartea a cel puțin patru persoane, între care trei israelieni și un iranian și rănirea altor 36.

22 martie 2016 —Belgia: 32 de persoane au murit și peste 320 au fost rănite, în atentatele teroriste care au avut loc la Bruxelles, pe aeroportul internațional Zaventem și în stația de metrou Malbeek, aflată la câțiva zeci de metri de instituțiile europene. În atentate, au fost răniți și patru cetățeni români, între care un minor. Atentatele au fost revendicate de Gruparea jihadistă Stat Islamic.

7 iunie 2016 — Turcia: Unsprezece persoane — șapte polițiști și patru civili — au fost ucise și 36 rănite, în atentatul cu bombă care a avut loc în cartierul istoric și foarte populat Vezneciler din Istanbul. Șoimii Libertății Kurdistanului (TAK), o grupare radicală apropiată rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a revendicat atentatul.

28 iunie 2016 — Turcia: Trei atacatori sinucigași au atacat zona de sosiri a aeroportului internațional Atatürk din Istanbul. 47 de persoane au murit și alte 239 au fost rănite. A fost decretată zi de doliu național.

14 iulie 2016 — Franța: Un tunisian de 31 de ani, aflat la volanul unui camion, a lovit în mulțimea adunată la Nisa pentru focurile de artificii de pe Promenada englezilor, cu ocazia Zilei Naționale a Franței, la orele 22.30 (23.30, ora României). Atentatul, soldat cu 86 de morți și peste 400 de răniți, a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI).

22 iulie 2016 — Germania: Un atac armat, care a avut loc la Munchen, în Germania, s-a soldat cu moartea a nouă persoane și cu rănirea altor 35 de persoane. Printre răniți se aflau și copii. Autorul atacului, un germano-iranian de 18 ani, din Munchen, a deschis focul la începutul serii, în direcția persoanelor care ieșeau dintr-un restaurant McDonald's, apoi a continuat atacul într-un centru comercial din vecinătate, după care a reușit să fugă și, ulterior, s-a sinucis.

24 iulie 2016 — Germania: O explozie produsă într-un restaurant din orașul Ansbach în sudul Germaniei, în apropiere de Nürnberg, a ucis o persoană și a rănit alte 15. Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat atacul sinucigaș cu bombă, susținând că autorul atacului era unul dintre 'soldații' săi.

26 iulie 2016 — Franța: Doi bărbați au luat mai mulți ostatici într-o biserică din regiunea Normandia, în nordul țării, în apropiere de Rouen. Preotul bisericii în care s-a produs luarea de ostatici a fost ucis, în timp ce un alt ostatic a fost foarte grav rănit. Conform unei surse din poliție, cei doi atacatori înarmați cu cuțite au fost uciși de forțele de ordine, care au luat cu asalt biserica. Pompierii sosiți la fața locului au anunțat că există mai mulți răniți. 

18 august 2016 — Turcia: Trei persoane — doi civili și un polițist — au fost ucise și 73, printre care 20 de polițiști, au fost rănite, într-un atentat cu mașină-capcană produs la Van, în estul Turciei. În atentat a fost folosită o cantitate de explozivi de circa o tonă. Acesta a atribuit atacul 'grupului terorist', formulă prin care autoritățile desemnează PKK, organizația rebelilor kurzi interzisă prin lege.

20/21 august 2016 — Turcia: Cel puțin 51 de persoane au murit, iar alte 69 au fost rănite, într-un atentat sinucigaș produs la o nuntă în Gaziantep, în sudul Turciei, aproape de frontiera siriană. Cel puțin 22 de victime ale atentatului aveau vârste sub 14 ani. 

10 decembrie 2016 — Turcia: Un dublul atentat cu bombă, de la Istanbul, s-a soldat cu 38 de morți și 166 de răniți. Cele două explozii s-au produs în fața stadionului echipei de fotbal Beșiktaș și într-un parc vecin, în partea europeană a Istanbului. 

19 decembrie 2016 — Germania: Un camion a intrat în mulțime, la un târg de Crăciun din centrul Berlinului. Atacul, soldat cu 12 morți și circa 50 de răniți, a fost revendicat de organizația jihadistă Statul Islamic.

1 ianuarie 2017 — Turcia: 39 de persoane au murit și 69 au fost rănite, după ce un atacator a deschis focul, în noaptea de 31 decembrie 2016 spre 1 ianuarie 2017, într-un club celebru de noapte din Istanbul, Reina. Atacul a fost revendicat de organizația Stat Islamic.

22 martie 2017 — Marea Britanie: Khalid Masood a intrat cu autoturismul în pietonii de pe podul Westminster din Londra. După ce a reușit să înjunghie un polițist, a încercat să intre în clădirea Parlamentului, înainte de a fi împușcat mortal de forțele de securitate. Polițistul înjunghiat a decedat în urma rănilor suferite. În total, au murit cinci oameni și au fost răniți peste 50. Printre cei decedați, s-a numărat o româncă, grav rănită în ziua atacului și decedată la 7 aprilie. Un alt cetățean român a fost rănit.

3 aprilie 2017 — Rusia: O explozie a unei bombe artizanale s-a produs în stația de metrou Sennaia Ploșciad din Sankt-Petersburg, soldată cu 15 morți și 50 de răniți. 

7 aprilie 2017 — Suedia: Un atac terorist a avut loc la Stockholm. Un camion a intrat în mulțimea de pe o arteră comercială și apoi s-a izbit în vitrina unui magazin în centrul capitalei. Bilanțul atacului a fost de patru morți (doi suedezi, un britanic și un belgian) și 15 răniți, între care și un cetățean român, inclusiv copii. Șoferul camionului a fost arestat, fiind un cetățean din Uzbekistan în vârstă de 39 de ani. 

20 aprilie 2017 — Franța: Un polițist și-a pierdut viața, iar alți doi au fost răniți, dintre care unul grav, iar o turistă a fost rănită mai "ușor" de un glonț,  în cursul unui schimb de focuri pe celebrul bulevard Champs-Elysées din Paris, agresorul fiind împușcat.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel