Ești martorul unui accident pe pârtie? Dispeceratul Național Salvamont, primul lucru pe care trebuie să-l faci

Alertă cu bombă în FC Botoşani - Academica Clinceni / Foto Pexels
Alertă cu bombă în FC Botoşani - Academica Clinceni / Foto Pexels

Dispeceratul Național Salvamont a publicat câteva sfaturi pentru practicanții sporturilor de iarnă, respectiv măsuri pe care trebuie să le ia dacă sunt martorii unui accident pe pârtii.

Pentru că în ultimele sezoane de iarnă numărul de accidente a crescut și pentru că acest sezon a debutat „în forță” cu un număr îngrijorător de mare de accidente, Salvamont România a transmis câteva măsuri pe care practicanții sporturilor de iarnă să le aibă în vedere dacă sunt martorii unui accident pe pârtii.

Primul sfat este evitarea panicii.

„Protejați victima prin marcarea locului accidentului prin amplasarea unei perechi de schiuri amplasate în X la 4-5 metri în amonte. Anunțați echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil, sau apelați telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Național SALVAMONT (0SALVAMONT – 0725826668). Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decât dacă victima se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îi provoacă afecțiuni medicale imediate. Orice pacient care, după un traumatism, prezinta dureri sau alterarea stării generale trebuie tratat ca având un posibil traumatism la nivelul coloanei vertebrale, necesitând imobilizare și transport adecvat. Nu permiteți binevoitorilor sau salvatorilor de ocazie să miște sau să transporte pe brațe, târâș, în spate sau cu mijloace improvizate victima.

Dacă victima este inconștientă, deschideți-i căile aeriene (aceasta se realizează prin subluxația mandibulei-ridicarea acesteia de la nivelul unghiului sau posterior- de lângă ureche ; !!! nu basculați spre spate capul victimei !!! ) și verificați timp de 10 secunde dacă respiră, prin observarea mișcărilor toracelui; dacă nu respiră, efectuați resuscitare cardio-pulmonară (masaj cardiac extern în ritm de aprox. 100 de compresii/ minut”, sunt celelalte sfaturi pe pagina de Facebook a Dispeceratului Național Salvamont.

Totodată, practicanții sporturilor de iarnă sunt atenționați că pandemia nu s-a sfârșit, așa că trebuie să respecte regulile.

„Atenție, datorită pericolului infestării cu Covid 19 rămâne la latitudinea dumneavoastră dacă decideți să vă expuneți riscului infestării și, faceți sau nu, respirație gură la gură (protocoalele nu mai recomandă acest lucru), executând un raport de 30:2 com”, se menționează în finalul postării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel