Epidemiolog: Epidemia de holeră din Haiti a fost importată

holera haiti
holera haiti

Epidemia de holeră din Haiti a fost importată, tulpina neputând proveni nici din mediu şi nici din taberele de sinistraţi ai seismului de la 12 ianuarie, a declarat pentru AFP profesorul francez Renaud Piarroux, un epidemiolog care tocmai s-a întors dintr-o misiune pentru guvernul haitian.

Profesorul Piarroux, specialist în holeră, revenit duminică dintr-o misiune de trei săptămâni în Haiti la solicitarea Ministerului haitian al Sănătăţii şi a ambasadei franceze, a ajuns la concluzia că epidemia „nu este legată de seism şi nu a fost provocată de o tulpină existentă în mediu“.

„Epidemia a început în centrul ţării. Nu la malul mării şi nici în taberele de sinistraţi (unde trăiesc 1,3 milioane de persoane). Deci epidemia nu poate avea o origine locală. Aceasta înseamnă că a fost importată“, a explicat el.

Potrivit unor responsabili haitieni, primele cazuri au apărut la jumătatea lui octombrie pe malurile unui afluent al fluviului Artibonite, în apropiere de baza căştilor albastre nepaleze din cadrul Misiunii ONU din Haiti (MINUSTAH), de la Mirebalais (centru).

Acestea din urmă au fost acuzate de o parte a populaţiei că au importat maladia care a făcut peste 1.640 de morţi. Medicul francez Gerard Chevallier, care a lucrat împreună cu profesorul Piarroux, apreciază că 'probabilitatea epidemiologică este ridicată'. Acuzaţii dezminţite însă de MINUSTAH, care a afirmat că teste realizate în latrine şi apele din tabăra nepaleză au fost „negative“.

sursa: Agerpres

Citşte şi:

Holera a făcut peste 900 de morţi în Haiti

Numărul morților în epidemia de holeră din Haiti se ridică la 643

Peste 500 de oameni au murit de holeră, în Haiti

Uraganul Tomas a lăsat în urmă cel puţin 6 morţi, în Haiti

Holera a băgat peste 3000 de oameni în spital şi a omorât 253 de persoane, în Haiti

Epidemie de holeră în Haiti. ONU confirmă 138 de decese

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel