Emmanuel Macron: Europa este făcută doar pentru câștigători

Macron
Macron

Președintele Franţei, Emmanuel Macron, estimează, într-un interviu acordat revistei Le Point, care a apărut joi, că "Franța trebuie să permită Europei să devină lider al lumii libere". 

"Îmi asum acest discurs al măreției", a spus el, sperând ca Franța să redevină o "mare putere", iar Europa "să regăsească miezul suveranității".

"Cred în Europa, de aceea sunt un european lucid, deci critic. Astăzi, Europa funcționează prost, uneori chiar rău, pentru că de zece ani am pierdut firul. În 2005, am cunoscut sfârșitul unei Europe, care putea să se edifice la adăpostul popoarelor. Și Brexitul nu este decât o altă expresie a acestui fenomen. Europa este făcută doar pentru câștigători, în conclave închise s-a terminat. Aceasta nu va face ca Europa să avanseze", a lansat el.

"Vreau o Europă ca un continent de dimensiunea puterilor americană și chineză", a adăugat Macron, pledând în același timp pentru reforme ample, pentru a depăși "imixtiunea birocratică" și a "regăsi standarde comune în materie socială, fiscală și de mediu".

"Fără o transformare economică și socială, să uităm de măreție", a subliniat președintele francez, insistând pe necesitatea de a apăra "mândria" valorilor europene.

Întrebat despre riscurile unei divizări ca urmare a criticilor sale față de poziția Poloniei cu privire la problema lucrătorilor detașați, șeful statului francez a asigurat că are o "abordare clară": "De a vorbi cu toți și a spune lucrurilor pe nume".

Potrivit lui, o "Europă protejată" implică astăzi "protecția investițiilor strategice", o politică vamală antidumping, o politică comercială concertată, o "Europă a apărării", precum și un buget al zonei euro, subiecte deja discutate cu partenerii europeni în ultimele luni, scrie Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel