Emmanuel Macron caută un nume pentru noul grup liberal din Parlamentul European

[] []

31 mai 2019 / 19:16
Salveaza PDF Comentarii

Partidul Republica în Marş (La Republique en Marche) al preşedintelui francez Emmanuel Macron şi noii săi aliaţi din Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) caută un nume pentru noul lor grup din Parlamentul European, scrie Politico.eu.

Pentru partidul lui Macron, evitarea termenului de ''liberal'' în acest nume este imperativă, întrucât este un cuvânt perceput adesea negativ în Franţa, el ilustrând în opinia unora capitalismul nemilos. Conform unui oficial implicat în această analiză, printre posibilele nume avute în vedere ar fi ''Europenii'', ''Reînnoim Europa'', ''Europa înainte'', în orice caz ceva cu ''Europa''.

Potrivit unor oficiali din actualul grup ALDE şi ai partidului prezidenţial francez, Nathalie Loiseau, candidata din fruntea listei acestui partid şi Dominique Riquet, un veteran centrist francez candidat pe aceeaşi listă, s-au întâlnit marţi cu liderul grupului ALDE, Guy Verhofstadt, şi cu alţi reprezentanţi ai acestuia pentru a discuta despre colaborarea lor. Acest nou grup creat la iniţiativa lui Macron are deocamdată 108 mandate în viitorul legislativ european, cu 39 mai multe decât vechiul grup ALDE.

Întrucât în noul Parlament European popularii şi socialiştii nu mai au împreună majoritate, pentru a forma o majoritate ''progresistă'' lor li s-ar putea alătura noul grup liberal, eventual şi Verzii. Preşedintele francez a insistat în campania pentru scrutinul european ce s-a încheiat că în opinia sa acesta nu mai este o confruntare între stânga şi dreapta, ci una între partidele progresiste şi cele suveraniste. Acestea din urmă şi-au sporit prezenţa în noul Parlament European, dar rămân minoritare.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27