Din culisele Comisiei de la Veneția: Atac la suveranitatea României

Constituția României
Constituția României

Delegația Comisiei de la Veneția s-a întâlnit joia trecută cu reprezentanții partidelor politice din Parlament și au discutat pe tema revizuirii Constituției.  Dezbaterile s-au desfășurat cu ușile închise. Oficialii au cerut ca discuțiile "să aibă caracter confidențial". Surse de încredere ale De Ce News ne-au dezvăuit că s-a cerut revizuirea articolului 1 din Constituția României, legat de modul de organizare a statului.

Astfel, oficialii europeni și-ar fi axat discuțiile mai ales pe articolul 1, inclusiv alineatul (1), referitor la suveranitatea României. Sursele menționate mai sus consideră că este vorba despre o încercare de pregătire a declarării autonomiei Ținutului Secuiesc, speculații iscate tocmai din cauza insistențelor Comisiei de la Veneția ca discuțiile să rămână confidențiale. Astfel, fără să știm despre o eventuală modificare, am fi puși în fața faptului împlinit.

Articolul 1 din Constituția României prevede că:

(1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. (2) Forma de guvernământ a statului român este republica. (3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate. (4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale. (5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

Nu vor să se specifice ce instituție reprezintă fiecare putere în stat

Comisia de revizuire a Constituției a adoptat, în 10 iunie, un amendament formulat de senatorul PNL Tudor Chiuariu care stipulează că puterea legislativă este reprezentată de Parlament, puterea executivă - de Guvern și puterea judecătorească - de ÎCCJ și celelalte instanțe judecătorești.  Reprezentanții Comisiei de la Veneția au recomandat membrilor Comisiei de revizuire a Constituției să renunțe la acest articol.

"Este o discuție care s-a purtat și aici - dacă puterea executivă este desemnată că fiind strict Guvernul, atunci unde este președintele, fiind evident că președintele are atribuții de natură executivă foarte clare?  Recomandarea Comisiei de la Veneția este să renunțăm la articolul care descrie cine este exact puterea legislativă, cine este exact puterea executivă și cine puterea judecătorească pentru că, în opinia domniilor lor, este suficientă formă actuală a Constituției", a spus președintele Senatului, Crin Antonescu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel