Săli pline. Bilete epuizate. Cereri de reprezentații.
Regizorul-detectiv Felix Alexa
Noua premieră de la Teatrul Național București, „Crima din strada Lourcine”, satisface foamea de divertisment a publicului atât de des invocată, clamată, de multe ori blamată. Dar o face cu Artă. Aduce la rampă o farsă scrisă de un maestru al teatrului bulevardier din secolul al XIX-lea, membru al Academiei Franceze, Eugène Labiche, un matematician în construcția suspansului scenic și a momentelor comice. Acest vodevil, „un act întrerupt de cuplete”, a născut pe scene ilustre din lume, dar și din România, montări de mare succes. A rămas ca un reper propunerea regizorală a lui Vlad Mugur la Teatrul din Piatra Neamț.
Criminalii de la TNB Marius Manole și Istvan Teglas
Felix Alexa, un creator înzestrat cu fantezie pentru comedie (autorul spectacolelor antologice „Nunta lui Krecinski”, „Revizorul”, „O noapte furtunoasă”, „Visul unei nopți de vară”, „Însemnările unui nebun”), realizează un spectacol de cameră, o bijuterie scenică de numai o oră, care cucerește publicul și îi inspiră pe interpreți. Crima imaginară, uciderea unei femei, a doi cheflii, foști colegi de liceu, care s-au întâlnit la banchetul aniversar, face din spectatori martori amuzați dar și complici. În ipostaza de detectiv, Felix Alexa pune „sub lupă” nu numai instinctul criminal al lui Lenglumé (Marius Manole) și Mistingue (Istvan Teglas), dar și potențialul criminal ascuns din fiecare din noi. Un potențial demonstrat științific de experiențe celebre cu voluntari, care au fost oprite pentru că jocurile simulate riscau să devină crime adevărate. Contemporaneizând farsa lui Labiche, Felix Alexa relevă în subtext noxele lumii noastre, ferocitatea ființei umane, familiaritatea absurdă în viața de zi cu zi cu violența. Regizorul mărturisește: „Noi, spectatorii, asistăm cu satisfacție, cu sadism chiar, la această zbatere inutilă a personajelor prinse într-un carusel al ororilor închipuite de propria imaginație. Dar oare viața noastră de fiecare zi nu înseamnă aceeași zbatere continuă, inutilă de cele mai multe ori, în încercarea de a ne justifica existența?”.
Raluca Aprodu (Norine)
Mizanscena elaborată de regizor cu meticulozitate și subtilitate vizează lumea interioară a celor doi presupuși criminali, delirul până la demență de a tăinui un omor comis la beție. Două elemente exprimă și potențează remarcabil conflictul și secvențele comice. Decorul oniric, remarcabil plastic, imaginat de scenografa Andrada Chiriac, cu trape din care ies obiecte și personaje, dominat de un uriaș pat, sugerează casa din mintea mahmură a personajelor bântuită de fantome. Un rol dramatic puternic, ca în toate spectacolele lui Felix Alexa, îl are tabloul sonor. În acest spectacol-crimă, el optează pentru o celebră formație de cabaret, The Tigger Lillies. Cântecele satanice ale acesteia despre criminali și mașina de ucis, șocante, provocatoare prin sonorități, electrizează și întrețin schizofrenia protagoniștilor.
Istvan Teglas (Mistingue) și Marius Manole (Lenglume)
„Crima din strada Lourcine” este pentru Felix Alexa și o nouă ocazie de a pune în valoare și de a experimenta talentul înnăscut pentru mișcare a doi actori excepționali. Ei au strălucit împreună în „Revizorul” – unde Marius Manole îl interpreta pe Hlestakov și Istvan Teglas pe Osip – servitorul. Criminalii carismatici Manole - Teglas compun cu vigoare și rigoare jerbe ludice comice, care transmit emoție și adevăr despre eroi și noi. Cuplul rimează și rezonează perfect, iar plăcerea lor de joc contaminează.
Mihai Calotă (Potard)
O sarcină dificilă datorită partiturilor mai reduse au avut ceilalți interpreți. În scene de grup sau în secvențe de prim-plan sau de gros-plan, prin gesturi mici, tonalități ale glasului, expresivitatea chipului, ei reușesc să portretizeze reliefat. Raluca Aprodu compune cu o grație studiată și candoare o soție abulică, o prețioasă ridicolă care nu înțelege nimic din ce se întâmplă. Mihai Calotă, în vărul Potard, versatil și șantajist, cu un joc al mimicii pe muchie de cuțit, întruchipează un potențial complice la crimă din nevoia de bani. Într-o manieră seacă, laconică, de umor englezesc, îl interpretează Victor Țăpeanu pe valetul Justin, martor și maestru de ceremonii al iureșului de pe scenă. Sub bagheta creatoare a lui Felix Alexa, cvintetul actorilor este performant, balansul între tehnică și trăire fiind bine cântărit.
Victor Țăpeanu (Justin)
Fluxul dintre scenă și sală funcționează în acest tur de forță, cu multă mișcare exterioară, care vine din una interioară, acoperind toate palierele: fizic, emoțional, spiritual. În construirea acestei parodii-horror cu iz polițist, cu o avalanșă de trucuri și artificii exemplar combinate și controlate, Felix Alexa are rafinament și simț poetic.
„Crima din strada Lourcine” este o „glumă-gravă”, un spectacol încântător, cu „priză” la public, pe care vi-l recomandăm!
Instinctul criminal în fiecare din noi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu