Degeaba ții post cu legume și fructe! Alimentele minune pe care trebuie să le integrezi neapărat! Dr. Nițescu: Nu vă speriați!

Fotografie creată de Yaroslav Shuraev, de la Pexels
Fotografie creată de Yaroslav Shuraev, de la Pexels

Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, ține 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie și până la 25 decembrie. Dr. Maria Nițescu a explicat cum facem să ținem un post corect.

”Postul poate fi urmat doar de oamenii sănătoși! Nu este cură de slabire, nu este pentru gravide, copii și nici pentru oamenii bolnavi! Unii dintre dumneavoastră privesc această perioadă ca pe o detoxifiere sau cură de slăbire, în timp ce majoritatea, câștigă ponderal, satisfăcuți de gândul că dovedesc (cui?) că sunt credincioși și, în plus, mănâncă foarte sănătos (MULTE legume și fructe, cereale, etc.)!

Să reținem de la bun început că detoxifiere înseamnă să scăpăm de substanțe chimice toxice, ori legumele și fructele sunt pline de asfel de substanțe. Și alimentele vegetale și cele animale reprezintă surse de substanțe chimice toxice în aceeași măsură.

Faptul că nu mai mâncăm alimente de origine animală nu înseamnă că ne detoxifiem, înseamnă că în lipsa aportului de grăsimi de origine animală vom avea un LDL-C (colesterol rău) mai scăzut, ceea ce este foarte bine. În plus, cantitatea redusă de grăsimi înseamnă și un aport energetic mai redus, deci am putea slăbi.

Dacă dați o căutare pe Google pentru a afla ce ar fi bine să mâncăm în post, veți găsi zeci de articole, care mai de care mai convingătoare. Eu nu vreau să conving pe nimeni, vreau doar să vă propun să citiți și apoi, procedați conform convingerilor. Postul reprezintă o opțiune a celor credincioși, a celor care vor să se pregătească spiritual pentru Crăciun și nicidecum o obligație sau o modă! Și dacă totuși dorim să ținem post, ar fi bine ca mai întâi să ne informăm, așa încât să nu ne agravăm starea de sănătate sau să ne îmbolnăvim.

A mânca doar legume și fructe, fără leguminoase și cereale nu este o opțiune corectă, așa cum nici alimentația dezechilibrată dar cu adaos de suplimente, nu reprezintă o alegere bună.

Postul, mai ales cel de 40 de zile, poate priva organismul de micronutrienți importanți: Ca, Fe, Zn, vit B1, colină, dar și de proteine (în cazul în care nu consumăm leguminoase și cereale, pentru că... îngrașă)! Mâncarea de post trebuie să fie echilibrată și adecvată caloric. Legume și cereale, leguminoase și salate, fructe, semințe și nuci.

Un mic dejun cu nuci și fructe sau o felie de paine integrală, avocado și legume; gustare cu fructe, prânz cu o ciorbă de fasole și o salată de sfeclă sau ardei copți, apoi o cină cu ciuperci și alte legume la cuptor sau tocăniță de ciuperci, o salată și o felie de pâine integrală, iată doar un exemplu de meniu de post.

Nu vă speriați de leguminoase! Sunt foarte sănătoase, sunt recomandate inclusiv în diabet și dislipidemii. Atâta timp cât nu le asociem cu o jumătate de pâine, nu au de ce să ne îngrașe! În schimb, aduc o cantitate importantă de proteine de calitate și fibre alimentare și contribuie la o bună sănătate a microbiotei intestinale. Gătite sănătos, cu multe legume, fără ceapă prăjită, cu puțin ulei adăugat la finalul prelucrării termice și combinate cu salate, reprezintă o bună alegere pentru o masă de prânz. Sigur, nu este bine să le mâncăm seara, când, glucidele pe care le conțin, nefiind consumate, se pot transforma în grăsime. Le putem consuma, de asemenea, în salate, alături de alte vegetale, echilibrând astfel aportul de aminoacizi (proteine).

Pâinea și alte cereale integrale (orez, paste), reprezintă un „must„ (ceva foarte necesar) pentru cei care țin post! Alături de leguminoase și în combinație cu acestea, cerealele integrale reprezintă o bună sursă de proteine. Numai în această formulă „leguminoase-cereale integrale” persoanele care postesc vor avea un aport adecvat de aminoacizi esențiali, altfel, pentru nevoile zilnice de proteine, organismul recurge la proteinele musculare.

Sunt convinsă că nu vă doriți să pierdeți în greutate pe seama masei musculare. În plus, din cauza faptului că nu consumăm carne, principala sursă de vitamină B1, absența cerealelor integrale ne-ar priva de această vitamină foarte importantă în metabolismul glucidelor. Organismul uman nu depozitează vitamine hidrosolubile, în consecință, carența acestora se instalează rapid, în câteva zile.

Absența vitaminei B1 pe o perioadă de timp scurtă poate fi cauza stărilor de irascibilitate și oboseală, pentru ca pe termen lung să determine afectarea serioasă a sănătății. Consumați așadar leguminoase și cereale integrale în cantități moderate, legume și fructe, nuci, semințe și ulei de măsline, de asemenea în cantități adecvate activității fizice pe care o desfășurați.

Menținerea unei greutăți constante (bine ar fi să fie și optimă!) reprezintă dovada că sunteți în echilibru energetic. Renunțați la obiceiul de a consuma preparate de post din supermarket (pline de grasimi și E-uri), renunțați la prăjeli (cartoful este bun într-o ciorba/supă, sau în ghiveci, nicidecum ca o garnitură) și, bineînțeles, la toate dulciurile de post. Veți reuși cu această alimentație să ajungeți la Crăciun sănătoși și plini de energie”, a spus Dr. Maria Nițescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel