De ce și-a executat Kim Jong-un propriul unchi

Şeful serviciilor de informaţii sud-coreene, Nam Jae-joon, a dezvăluit, la câteva zile de la lichidarea lui Jang Song-thaek, unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-un şi numărul doi în ierarhia regimului, că acesta ar fi încercat să preia controlul exporturilor cu cărbune, foarte profitabile pentru țară.

Deși analiștii au presupus, la scurt timp după execuția lui Jang Song-thaek, că unchiul prin alianță al tânărului lider Kim Jong-un a pierdut o bătălie pentru influenţă în faţa generalilor armatei, Nam Jae-joon, şeful serviciilor secrete sud-coreene, a atribuit decăderea lui Jang tentativelor sale de a controla exporturile de cărbune.

"Jang intervenea prea mult în activităţile (...) legate de cărbune, ceea ce a generat din ce în ce mai multe plângeri din partea altor entităţi ale statului", a declarat deputatul Jung Chung-rae, repetând declaraţiile şefului serviciilor de informaţii în faţa unei comisii parlamentare, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Potrivit celor declarate de către Nam Jae-joon, Kim Jong-un, în vârstă de aproximativ 30 de ani, nu pare să aibă vreo problemă în a controla puterea, la doi ani de la preluarea conducerii ţării, după decesul tatălui său, Kim Jong-il.

Deși o țară săracă după decenii de gestionare dezastruoasă, Coreea de Nord deţine mari resurse minerale, principala sa activitate economică constituind exporturile de materii prime către China.  De altfel, în 2012, aceste exporturi, în principal cărbune şi minereu de fier, totalizau, potrivit agenției sud-coreene de promovare a comerţului şi investiţiilor, 2,4 miliarde de dolari americani.

După ce șeful serviciilor de informaţii sud-coreene a arătat că unchiul lui Kim Jong-un ar fi provocat nemulţumirea unor oficiali de rang înalt din partid pentru că încerca să ia mai mult decât i se cuvenea din aceste activităţi, deputatul, care a asistat la informarea oferită de Nam Jae-joon, a adăugat:  "Kim Jong-un a fost informat în legătură cu aceasta (...) şi a dat ordin ca situaţia să fie corectată".

Jang Song-thaek, unchiul prin alianţă al liderului nord-coreean Kim Jong-un, a fost arestat, judecat în cadrul unui proces expres şi executat la 12 decembrie, fiind acuzat de complot şi corupţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel