Cum se contrazic judecătorii CCR Aspazia Cojocaru şi Augustin Zegrean

Judecătorii CCR Augustin Zegrean şi Aspazia Cojocaru au oferit o serie de explicaţii care se bat cap în cap în ceea ce priveşte referendumul. Augustin Zegrean susţinea cu o zi înainte de invalidarea referendumului că vor fi luate în considerare datele de la Guvern. În motivarea deciziei, judecătorii CCR, au spus însă că aceste date nu sunt cele pe care le-au cerut ei de la Guvern. Aspazia Cojocaru a oferit şi ea un moment în care şi-a contrazis propriile afirmaţii. După ce a spus că referendumul trebuia anulat, acum îşi neagă propriile afirmaţii. 

În perioada în  care Guvernul lucra la actualizarea listelor electorale, Augustin Zegrean a trimis o scrisoare la comisia de Veneţia în care se plângeea de presiuni. El susţinea că judecătorii CCR resimt presiuni din partea oamenilor politici.

După acordarea verdictului, Zegrean a spus despre aceeaşi comisie de la Veneţia că "e problema lor (...)Aşa, şi? Şi ce să fac, să-l anulez eu? Nu eu fac legile, nu noi facem legile, este în lege, înţelegeţi, în lege din 2000. Deci, noi nu am modificat legea, noi nu putem modifica legea, Parlamentul face legi", a spus Zegrean întrebat despre o consultare a comisiei de la Veneţia.

Cu o zi înainte de şedinţa CCR pentru referendum, Zegrean spunea: "Datele de la Guvern vor fi luate în calcul. Marţi lămurim totul". În motivarea deciziei CCR se spune însă că datele venite de la Guvern nu erau cele solicitate de Curte. În motivarea Curţii se arată că „scrisoarea primită de la Guvern nu răspunde solicitării de a se comunica “numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, actualizate (până la data de 10 iulie 2012)”, ci prezintă o serie de date, privitoare la diverse categorii de persoane.“

Totodată, CCR arată în motivare că „datele comunicate, în cea mai mare parte, nu au legătură cu solicitarea formulată de curte.“

Aspazia Cojocaru se pierde în explicaţii

În 2 august, judecătoarea Aspazia Cojocaru a declarat, după şedinţa Curţii Constituţionale, că din punctul său de vedere referendumul trebuia anulat. "Eu, după mine, trebuia anulat referendumul".

După anunţarea verdictului, poziţia judecătoarei s-a schimbat. "Nu anulării, eu nu am spus niciodată că referendumul trebuie anulat. N-am spus niciodată asta. Eu, când am ieşit iniţial, am fost acolo, am spus datele care sunt, unele sunt corecte şi altele nu sunt corecte. Aşa am spus, eu îmi măsor cuvintele pe care le spun. Nu vorbesc aşa, eu sunt jurist, şi nu vorbesc aşa, ca omul de pe stradă obişnuit", a susţinut Aspazia Cojocaru.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel