Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Cum au ajuns sătenii din Țara Hațegului să găsească oasele de dinozauri / video

Foto ilustrativ de Ekaterina Belinskaya de la Pexels
Foto ilustrativ de Ekaterina Belinskaya de la Pexels

Profesorul Alexandru Andrășanu a vorbit la interviurile DC News despre cum au ajuns sătenii din Țara Hațegului să găsească 'oasele de urieşi', în secolul al XIX-lea.

 

Nu este un secret faptul că dinozaurii pitici au trăit pe teritoriul României. 'Oasele de urieși', așa cum le spunea Doenel Vulc, au fost descoperite în secolul al XIX-lea la Sânpetru, pe Valea Sibișelului, în Țara Hațegului.

Profesorul Alexandru Andrășanu a vorbit la interviurile DC News, printre altele, și despre cum au ajuns sătenii să facă această descoperire. 

'Nu trebuie să ne fie rușine că sunt dinozauri pitici, ci trebuie să fim mândri pentru că sunt unici în lume.', a subliniat profesorul Alexandru Andrășanu, la DCNewsTV, menționând că 'deși dinozaurii erau pitici, oasele lor nu erau atât de mici, ci mai mari decât oasele animalelor pe care le vedem azi.'

VEZI ȘI: EXCLUSIV / Ținut din România, unic în lume. Profesorul Alexandru Andrășanu: Și Discovery a fost interesat de subiect / video

Cum au descoperit sătenii 'oasele de urieși'

Profesorul Alexandru Andrășanu a spus că 'descoperirea de la sfârșitul secolului al XIX-lea a constituit un moment foarte important.' 

'Oasele au fost prinse în momentul în care dinozaurii respectivi au murit sau au fost victimele unor catastrofe naturale, inundații... Aceste oase au fost în sedimente care, treptat, s-au transformat în roci. În momentul formării Munților Carpați, rocile au fost aduse la suprafață de eroziunea care, normal, a îndepărtat sedimentele din jurul oaselor.', a explicat profesorul. 

Totodată, Alexandru Andrășanu a adăugat că 'oasele au putut fi găsite pe Valea râului Sibișel sau observate încă prinse în roci, încă nedesprinse. Pentru ei (n.red. săteni) a fost o curiozitate.'

În continuare, Alexandru Andrășanu a amintit de Doenel Vulc, 'un fel de geniu local, care știa sute de povești, de legende și care probabil a dat mai multe interviuri tuturor televiziunilor și ziarelor ajunse în zonă decât oricine', care le spunea 'oase de urieși'. Așa sunt cunoscute și astăzi. 

'Oasele de urieși' au ajuns, într-un final, în posesia mai multor muzee. 

De ce erau pitici dinozaurii din Haţeg

În acele vremuri, Pământul era într-o continuă transformare. Uscatul începuse să se fragmenteze, iar din continente se desprindeau insule care, activate de mișcările tectonice, erau ca nişte plute călătoare pe oceanul planetar. O astfel de insulă era şi Haţegul, care pe atunci se afla pe unde este Marea Mediterană de astăzi.

Rupţi de continent, dinozaurii erau ca niște naufragiaţi care au învăţat să supravieţuiască cu puţinul pe care îl aveau.

După ce Insula Haţegului s-a desprins din continent, animalele de aici au fost nevoite să se adapteze condiţiilor de viaţă dintr-un spaţiu mai restrâns, cu resurse de hrană mai puţine. Şi acesta a fost şi una din cauzele care au făcut ca dinozaurii să ajungă în timp să fie mult mai mici decât rudele lor care au rămas pe continent.

Acest fenomen este numit de specialişti: nanism insular.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel