Cum a murit Ana Aslan şi care au fost ultimele cuvinte pe patul de spital

Ana Aslan / Foto: Wiki Commons
Ana Aslan / Foto: Wiki Commons

Puţini ştiu cum a murit, de fapt, Ana Aslan, renumitul medic specializat în gerontologie. A fost ţinută la camera frigorifică 24 de ore iar ultima dorinţă i-a fost ignorată.

Ana Aslan este primul medic român care a încercat să le dea o speranță vârstnicilor prin omologarea Gerovital, în 1957. Produsul farmaceutic promitea încetinirea procesului de îmbătrânire cu aproximativ 40%. Inclusiv nume mari de peste hotare au urmat un tratament cu acest produs revoluționar, printre care Charles de Gaulle, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Charlie Chaplin și Salvador Dali.

A murit lângă doctorul ei, departe de cei dragi

Deși avea o reputație notabilă în domeniul medical, Ana Aslan s-a stins din viață în anonimat. Medicul a decedat pe 20 mai 1988, la 91 de ani, fiind răpusă de cancerul la colon la Spitalul Elias. Doctorul Mircea Dumitru, directorul adjunct al Institutului Naţional de Geriatrie în perioada 1979-1990, i-a fost alături Anei Aslan în ultimele clipe din viață.

Acesta și-a amintit, în cadrul unui interviu din 2013, cum a rugat-o pe infirmieră să-i aprindă medicului o lumânare după ce a închis ochii. Mircea Dumitru a mai spus că Ana Aslan și-a dorit o înmormântare cu trei preoți. Comuniștii nu i-au respectat ultima dorință, ba chiar au interzis-o. A fost înhumată la Cimitirul Bellu, într-o groapă comună, cu trei locuri.

“După ce a băut puţină apă, au urmat câteva respiraţii agonice şi am simţit cum cedează strânsoarea mâinii. Orice resuscitare era de prisos. I-am acoperit ochii. A fost ţinută la camera frigorifică 24 de ore, după care a fost depusă pentru o jumătate de oră la capela de la Cimitirul Bellu. Apoi a fost depusă într-o groapă comună, cu trei locuri.

Aslan, emblemă pentru medicina modernă

În anii ’70, bolnavi din toată lumea veneau la Institutul de Geriatrie din București pentru a se trata, în ciuda faptului că legăturile țării cu exteriorul erau limitate în perioada comunistă. Personalitățile cunoscute veneau la Institut pentru a urma tratament. Doctorul Mircea Dumitru a petrecut 25 de ani alături de Ana Aslan. Acesta a descris-o ca fiind o femeie “o personalitate puternică, de un egoism extrem, care reuşea să antreneze mari mase de oameni în interes personal”, potrivit sursei citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel