Criză Republica Moldova. Gușă: Iohannis, joc înțelept. Înainte de a strica imaginea...''

Cozmin Gușă
Cozmin Gușă

Consultantul geopolitic Cozmin Gușă vede conflictul din Republica Moldova drept cea mai mare provocare de politică externă pentru România de după Revoluție și susține că președintele României, Klaus Iohannis, a făcut un joc înțelept.

'Înainte de a strica imaginea Republicii Moldova, vreau să fac o afirmație: E cea mai mare provocare, nu rețin să fi avut după 89 o provocare mai mare care să fi avut vreo consecință mai mare asupra țării noastre. În primul rând militară, iar în primul rând, pentru cei aproape un milion de moldoveni care au și cetățenie românească.

Insistăm ca România să se integreze în acest joc, unul extern, coordonat de către Rusia, adică de cineva care nu ne este partener nici în UE și nici în NATO. O Rusie post-sovietică cu interese unghiulare și startegice în Republica Moldova. Pe de-o parte pentru că Moldova are graniță cu România, deci și cu NATO, dar și cu Ucraina", a spus Cozmin Gușă, în cadrul unei intervenții telefonice la Realitatea TV.

Iohannis a făcut un joc înțelept

Totodată, Cozmin Gușă este de părere că președintele Klaus Iohannis a făcut un joc înțelept prin nerecunoașterea Guvernului Maiei Sandu.

"Prin nerecunoașterea Guvernului Maiei Sandu, președintele României, Klaus Iohannis a făcut un joc înțelept. Și ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu a acționat coerent, pentru că a cerut calm și alegeri anticipate. Deocamdată asta trebuie să ceară, oficial și România. De ce să forțăm alegeri, dacă peste 2-3 luni avem iar vot, care poate schimba forțele politice.

De ce este posibil ca în Israel să dizolvi Parlamentul, iar în Moldova nu. Se încearcă destabilizarea zonei, depozitarea unui conflict militar înghețat în Transnistria. Ce se întâmplă în Venezuela nu trebuie să se întâmple la granițele României.

Declarațiile poiliticienilor români sunt ciudate și nu servesc intereselor României. Trebuie să acționăm cu diplomație, pentru că avem un interes legimtim, dat de cei aproape un milion de români.

Cei care sunt la butoane în Moldova sunt anti-români și anti-unioniști, iar dacă ne gândim la alte milioane de români care vor unirea cu Republica Moldova, atunci responsabilitatea României este să ne punem diplomația pe hartă", a spus Cozmin Gușă în încheierea conversației telefonice, de la Realitatea TV.

Vezi și: Dmitri Kozak: am văzut planul lui Plahotniuc de federalizare a Moldovei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel