Criză politică în Slovacia. Premierul Igor Matovic a demisionat. Ministrul de finanţe Eduard Heger, desemnat prim-ministru

Criză politică în Slovacia. Premierul Igor Matovic, a demisionat. Ministrul de finanţe Eduard Heger, desemnat prim-ministru
Criză politică în Slovacia. Premierul Igor Matovic, a demisionat. Ministrul de finanţe Eduard Heger, desemnat prim-ministru

Premierul slovac Igor Matovic a demisionat marţi, deschizând calea formării unui nou guvern după o lună de criză politică, el urmând să deţină portofoliul Finanţelor în viitorul executiv, transmit Reuters şi AFP.

Preşedinta Zuzana Caputova l-a mandatat să formeze noul cabinet pe ministrul de finanţe Eduard Heger, coleg cu Matovic în partidul conservator OLaNO ('Oameni Obişnuiţi şi Personalităţi Independente'). Aşadar, Matovic şi Heger vor face de fapt schimb de funcţii.

Când un an îţi ia zece ani din viaţă (...), aceasta a fost o onoare şi mulţumesc, a scris Matovic pe Twitter înainte de a merge la ceremonia de desemnare a succesorului său. Conform unui sondaj din 21 martie, 80% dintre slovaci doreau un nou premier.

Eduard Heger, în vârstă de 44 de ani, este un economist şi om de afaceri, cunoscut pentru pragmatismul său. Toate cele patru partide din coaliţia guvernamentală deja existentă au acceptat să facă parte din viitorul guvern.

În interiorul acestei coaliţii formate după alegerile de anul trecut au avut loc de atunci numeroase neînţelegeri, care în urmă cu o lună au culminat cu decizia şefului guvernului de a cumpăra doze de vaccin rusesc Sputnik V, achiziţie dezaprobată de ceilalţi membri ai coaliţiei şi de preşedinta liberală Zuzana Caputova, care consideră că o asemenea decizie ar fi în contradicţie cu apartenenţa Slovaciei la UE şi NATO.

Premierul demisionar dorea astfel să dea un impuls campaniei de vaccinare, după ce Slovacia a devenit una dintre ţările UE cele mai afectate de pandemia COVID-19, înregistrând într-un interval de timp luna aceasta cea mai ridicată rată a mortalităţii. Igor Matovic a câştigat cu partidul OLaNO alegerile desfăşurate în contextul emoţiei populare generate de asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak.

El a promis atunci că va combate corupţia şi legăturile obscure dintre politicieni, justiţie şi oamenii de afaceri. Mai multe urmăriri penale au fost declanşate în acest timp, dar Matovic, un fost activist anti-corupţie, a fost criticat de partenerii din coaliţie pentru leadership-ul său haotic şi stilul conflictual, precum şi pentru modul în care a gestionat criza sanitară provocată de pandemia de COVID-19.

Deşi demisia sa ar trebuie să încheie criza politică, prezenţa lui în viitorul guvern alături de fostul său vicepremier Richard Sulik, lider al Partidului Libertate şi Solidaritate (SaS - de centru dreapta), prefigurează posibile noi neînţelegeri, întrucât cei doi sunt în conflict deschis.

Noul guvern ar putea fi chiar şi mai puţin stabil, pentru că în plus faţă de conflictul dintre Matovic şi Sulik ar putea să apară încă unul în interiorul OLaNO între Matovic şi Heger, declară pentru Reuters un analist politic slovac, Tomas Nociar, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel