Consumul de matcha îți afectează nivelul de fier? Iată ce trebuie să știi!

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

În ultima perioadă, pe rețelele sociale a apărut o dezbatere intensă privind ceaiul matcha, o băutură japoneză care a câștigat rapid popularitate, mai ales în rândul tinerilor. Se spune că acest tip de ceai ar putea afecta absorbția fierului în corp și, în unele cazuri, ar putea duce la anemie. Care este adevărul și cum ar trebui consumat ca să fie sigur?

Ceaiul matcha este apreciat pentru conținutul său ridicat de antioxidanți și pentru faptul că oferă energie. Totuși, taninii din matcha pot reduce absorbția fierului din alimente și pot crește riscul de anemie feriprivă, mai ales dacă este consumat imediat după masă. Studiile arată că matcha conține o concentrație mult mai mare de tanini decât ceaiul verde obișnuit, de aceea este recomandat să aștepți câteva ore după masă, înainte de a-l consuma, potrivit 20minutos.es

 

2. Sursa foto... (matcha-tea-green_74280000.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm

 

Ce proprietăți are ceaiul matcha

Matcha conține o concentrație foarte mare de catechine, în special EGCG (epigallocatechin gallate), care este unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali. Aceștia ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi, care pot duce la îmbătrânire prematură și la apariția unor boli cronice, inclusiv cancer. Practic, antioxidanții din matcha susțin sănătatea generală și longevitatea.

De asemenea, conține cofeină, dar spre deosebire de cafeaua obișnuită, această cofeină este eliberată treptat în organism datorită prezenței L-teaninei. Aceasta din urmă induce o stare de calm și relaxare, în timp ce cofeina oferă energie. Efectul combinat crește capacitatea de concentrare și vigilență pentru mai mult timp, fără nervozitate sau palpitații.

Catechinele din matcha stimulează termogeneza, adică procesul de ardere a caloriilor pentru producerea de căldură. Astfel, consumul regulat de matcha poate crește rata metabolică, ajutând organismul să ardă mai multe calorii în repaus.

Datorită metodei speciale de cultivare, matcha are un conținut ridicat de clorofilă, pigmentul verde al plantelor care ajută la eliminarea toxinelor și metalelor grele din organism. Clorofila are și efecte alcalinizante, contribuind la echilibrul pH-ului organismului și la sănătatea ficatului.

Studiile arată că un consum regulat de matcha, poate reduce nivelul colesterolului „rău” LDL și trigliceridelor, în același timp funcția vaselor de sânge se îmbunătățește, iar tensiunea arterială scade.

Matcha este bogat în vitamine (C, A, E, K) și minerale precum seleniu, zinc și magneziu, care joacă roluri-cheie în funcționarea optimă a sistemului imunitar. Mai mult, polifenolii au efect antiinflamator și antimicrobian, ceea ce înseamnă că pot ajuta organismul să lupte mai eficient cu infecțiile.

Antioxidanții și clorofila din matcha protejează pielea de efectele nocive ale poluării și radiațiilor UV, reduc inflamațiile și pot ameliora diverse afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea sau iritațiile. De asemenea, consumul regulat poate îmbunătăți elasticitatea și fermitatea pielii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel