Constituirea unui grup infracțional organizat. Concept, sancțiuni și excepții

Imagine de Alberto Sanchez de la Pixabay
Imagine de Alberto Sanchez de la Pixabay

Auzim deseori despre 'destructurarea unui grup infracțional organizat' și ne gândim imediat la mai multe persoane care au săvârșit o infracțiune anume și au fost prinse. Conform legii însă, conceptul de grup infracțional organizat nu presupune doar atât. 

Criminalitatea organizată este reglementată prin Convenția ONU împotriva criminalității transnaționale organizate, publicată în Monitorul Oficial în anul 2002, prin Legea 39/2003 privind prevenirea și combaterea criminalității organizate, dar și prin art. 367 din Noul Cod Penal.

Grupul infracțional organizat este format din cel puțin trei persoane, pentru o anumită perioadă de timp, care acționează în mod coordonat, cu roluri bine stabilite, pentru comiterea uneia sau mai multor infracțiuni. În interiorul unui grup infracțional organizat există 'un lider și locotenenți', o oarece ierarhie fiind stabilită încă de la început. 

Fără să intrăm în alte detalii de ordin legislativ, mergem la Noul Cod Penal, adoptat prin Legea nr. 286/2009, ca urmare a dispozițiilor Legii nr. 187/2012, ce a instituit reglementarea unei singure noțiuni în cadrul grupului infracțional organizat.

Art. 367, Noul Cod Penal 

Așadar, potrivit art. 367, alin. (6) din Noul Cod Penal, grupul infracțional organizat este definit ca 'grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituind pentru o anumită perioadă de timp și pentru a acționa în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni.'

Privind Constituirea unui grup infracțional penal, Noul Cod Penal prevede la art. 367, alin. (1), că 'inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizare, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.'

Dacă 'infracțiunea care intră în scopul grupului infracțional organizat este sancționată de lege cu pedeapsa detențiunii pe viață sau cu închisoarea mai mare de 10 ani, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi', arată art. 367, alin. (2), Noul Cod Penal. 

De asemenea, în cazul în care după faptele menționate mai sus a urmat săvârșirea unei infracțiuni, legiuitorul a considerat că se aplică regulile privind concursul de infracțiuni. 

Excepții. Nepedepsire și reducerea pedepsei la jumătate 

Persoanele s-ar face vinovate de 'inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup', dar care denunță autorităților grupul infracțional organizat 'înainte ca acesta să fi fost descoperit și să se fi început săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile care intră în scopul grupului', nu sunt pedepsite, spune art. 367, alin (4), Noul Cod Penal.

Totodată, 'dacă persoana care a săvârşit una dintre faptele prevăzute în alin. (1)-(3) înlesneşte, în cursul urmăririi penale, aflarea adevărului şi tragerea la răspundere penală a unuia sau mai multor membri ai unui grup infracţional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate' (art. 367, alin. (5), NCP).

Acestea fiind spuse, doar un grup care îndeplinește condițiile menționate anterior este considerat grup infracțional organizat, membrii fiind trași la răspundere conform legii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel