Conflict Italia-Franţa, din cauza refugiaților. Bogdan Chirieac: Doar România poate fi sancţionată, Italia niciodată

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit la Antena 3 despre criza refugiaţilor, dar şi despre scandalul iscat între Franţa şi Italia pe această temă. Premierul Italian, Mateo Salvini, a refuzat ca Italia să devină principalul port pentru debarcarea refugiaţilor, lucru sugerat de preşedintele Franţei, Macron. 

După ce premierul italian Matteo Salvini l-a criticat pe preşedintele Franţei, care a spus că Italia ar putea deveni portul european al refugiaţilor, situaţia politică dintre cele două state este extrem de tensionată, iar UE ar putea emite sancţiuni contra Italiei. 

Analistul politic Bogdan Chirieac este de altă părere. 

"Niciodată Italia nu va fi sancţionată. Fiindcă e o naţiune, nu doar o ţară. Uitaţi posibilitatea sancţionării Italiei de către dl Macron. Aici nu pot fi sancţionate decât state din est, eventual, iar cea mai compatibilă este România, pe orice motiv. Sigur că din punct de vedere al valorilor europene, dl Salvini  nu are dreptate. Din punct de vedere al valorilor naţionale, şi nu vorbesc doar despre Italia aici, ci şi despre Austria, Polonia, Ungaria, chiar ţări din vestul Europei, precum Germania şi Franţa, e altă discuţie. Valorile europene spun că dacă îţi vin imigranţi, trebuie să îi primeşti. Europenii sunt, însă, de părere că prea mulţi migranţi nu pot fi integraţi de societatea de tip european. În acelaşi timp, sunt nuanţe. Dl Macron spune, primim migranţi, pentru că asta spune stânga neo-marxistă în Europa, pe care o avem şi noi în România. Deci, stânga neo-marxistă spune că Europa trebuie să primească migranţi. În acelaşi timp, dl Macron, care are probleme cu vestele galbene de 40 de săptămâni, spune da, dar să nu vină la noi, să rămână în Italia.  Salvini, mai bun de gură şi mai direct, spune NU. Nu în Italia, hai la dumneata, în Marsilia. Marsilia care este un oraş musulman, în mijlocul Europei. Nu se va întâmpla nimic, chiar dacă a fost un scandal şi cu ambasadori în urmă cu ceva timp. Între cei doi este o tensiune politică exprimată şi public, dar acest lucru nu va afecta publicul din România, care este interesat de cum sunt afectaţi românii din Franţa şi Italia. Nu sunt afectaţi deloc!", a spus Bogdan Chirieac. 

România, fără lideri politici

Întrebat despre liderii din România, care ar putea să ia poziție în acest sens și să fie comparabili cu Salvini, analistul politic nu crede că este posibil în actualul sistem: ”Trebuie să fim rezonabili şi să avem răbdare, probabil încă 10-20 de ani. Poate se va ridica un lider mai repede. O să râdeţi, dar cea care s-a opus şi a vorbit deschis UE este chiar dna Dăncilă. Dânsa le-a explicat liderilor UE cum e cu abuzurile la Strasbourg, nimeni altcineva din România nu a avut un punct de vedere în această privinţă. Nu cred că dl Iohannis sau dl Barna vor revoluţiona Uniunea Europeană. Momentan, România nu are un lider", a mai spus analistul politic. 

Neaderarea la Schengen, un lucru pozitiv? 

"Faptul că nu eşti în Schengen sigur îţi aduce prejudicii, dar în acelaşi timp sunt şi oportunităţi. Migranţii ne ocolesc tocmai pentru că nu suntem în Schengen. Putem importa muncitori din Asia. Nu au posibilitatea să plece din România în Germania, ca românii care, logic, o fac pentru că acolo sunt salarii mai mari", a conchis Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel