Comisia Europeană verifică facilităţile fiscale acordate multinaţionalelor de Belgia

Comisia Europeană a deschis o investigaţie aprofundată separată pentru a evalua dacă facilităţile fiscale de care au beneficiat în Belgia 39 de multinaţionale le-au acordat acestor companii avantaje inechitabile faţă de concurenţii lor, încălcând reglementările UE privind ajutorul de stat, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Decizia de luni a CE vine după ce în februarie Tribunalul General de la Luxemburg, cea de-a doua instanţă a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), a anulat un ordin al Executivului comunitar împotriva facilităţilor fiscale acordate multinaţionalelor de Belgia.

În 2016, Comisia Europeană a ordonat Belgiei să recupereze aproximativ 700 milioane de euro de la companiile care au beneficiat de schema de facilităţi fiscale. Această schemă permitea companiilor să îşi reducă taxele plătite cu 50% până la 90%.

Tribunalul General nu a luat atitudine pentru a stabili dacă scutirile de taxe acordate de Belgia au generat un ajutor de stat ilegal dar a constatat că Executivul comunitar nu a reuşit să stabilească existenţa unei scheme. Acest lucru înseamnă, conform Tribunalului General, că trebuie evaluată individual compatibilitatea reglementărilor fiscale cu normele UE privind ajutoarele de stat, se arată în comunicatul CE.

De aceea, Comisia Europeană a decis să demareze o investigaţie aprofundată separată privind reglementările fiscale individuale.

În acelaşi timp, Executivul comunitar a făcut apel la decizia Tribunalului General pentru a obţine clarificări suplimentare privind existenţa unei scheme.

Comisia Europeană verifică reglementările fiscale emise de Belgia în perioada 2005 - 2014 în favoarea a 39 de companii belgiene aparţinând unor grupuri multinaţionale.

Executivul comunitar şi-a exprimat îngrijorările că prin aceste reglementări firmele respective au beneficiat în mod selectiv de avantaje, permiţându-le să achite taxe substanţial mai scăzute.

"Toate companiile trebuie să-şi plătească în mod corect procentul lor de impozite. Suntem îngrijoraţi că reglementările fiscale belgiene ("excess profit") au acordat reduceri substanţiale de taxe numai către anumite multinaţionale, ele nefiind disponibile şi pentru companii aflate într-o situaţie comparabilă", a declarat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.

Printre companiile care ar fi beneficiat de schema de facilităţi fiscale se află: BASF Antwerpen NV, British American Tobacco, Henkel Electronic Materials, Pfizer Animal Health SA, Anheuser-Busch Inbev NV şi Bridgestone Europe NV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel