Comisar european Slovenia: Alenka Bratusek, respinsă în PE: prima înfrângere a lui Juncker - surse

Foto: Comisia Europeană
Foto: Comisia Europeană

Comisarul-desemnat pentru Uniune Energetică, Alenka Bratusek (Slovenia), nu a primit aprobarea comisiilor de specialitate ale Parlamentului European, spun surse ale presei de la Bruxelles.

UPDATE: Alenka Bratusek a fost respinsă de comisiile de specialitate cu 112 voturi împotriva numirii și 13 pentru. Potrivit regulamentului, Parlamentul European nu poate face respingeri individuale, ci poate să nu valideze Comisia Europeană ca întreg, la votul în plen. Președintele-ales Juncker va fi însă nevoit să ceară Sloveniei să facă o altă nominalizare, pentru a nu întâmpina opoziția Parlamentului la votul în plen din 22 octombrie. Tot miercuri, controversata nominalizare a Spaniei, Miguel Canete, a primit aviz favorabil.

Bratusek (ALDE), care ar fi urmat să fie și vicepreședinte al Parlamentului European, a avut, luni, o a doua prestație dezastruoasă în Parlamentul European. De altfel, președintele comisiei din PE pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, Giovanni la Via, a declarat, marți, pentru viEUws, că "majoritatea comisiei va vota împotriva" numirii Alenkăi Bratusek, după audierea plină "de erori" de luni. "Am observat că nu există niciun grup gata să lupte cu îndârjire pentru păstrarea ei", a precizat La Via.

Comisar european, ciuruit de un eurodeputat român la audieri

Publicația EuropeanVoice spune că respingerea reprezentantului Sloveniei este doar o formalitate. Dacă în cazul lui Tibor Navracsis, nominalizarea Ungariei pentru Educație și Cetățenie, comisia de specialitate a sugerat ca acesta să ocupe alt portofoliu, se pare că eurodeputații îi vor cere lui Juncker înlocuirea lui Bratusek cu un alt conațional. 

În mod surprinzător, eurodeputații intenționează să valideze controversata nominalizare a Spaniei pentru portofoliul Mediului, Miguel Canete. Schema înțelegerii politice arată astfel: social-democrații îi vor da verde lui Canete dacă PPE se va ocupa de unul singur de respingerea lui Bratusek. Mai apoi, după prezervarea lui Canete, PPE nu-l va mai ține pe socialistul Moscovici "ostatic".

Corina Crețu, comisar european: Ramona Mănescu a îmbrățișat-o după audieri - FOTO

Respingerea lui Bratusek este greu digerabilă pentru președintele-ales Jean-Claude Juncker. Luxemburghezul a insistat personal pe lângă Bratusek să fie comisar european, disperat să atingă echilibrul de gen în echipa sa. Bratusek a fost premier al Sloveniei timp de un an de zile, poziție din care s-a nominalizat pe sine pentru funcția de comisar european, după ce partidul său a pierdut alegerile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel