Filmul documentar "Comedia Remix", realizat, de Cristina Modreanu și Maria Drăghici, în parteneriat cu TVR, are ca axă principală triada extraordinarelor spectacole care au marcat primul deceniu de existență a Teatrului de Comedie din București: Umbra (1963), Rinocerii (1964) și Troilus și Cresida (1965), alături de alte mari spectacole ale teatrului din deceniile următoare. Prin cercetarea unor materiale de arhivă unice și prin interviuri cu cei implicați în realizarea acestor spectacole, actori și regizori români de primă mărime - Radu Beligan, David Esrig, Lucian Giurchescu, Sanda Toma, Stela Popescu, Sanda Manu, Marin Moraru, George Mihăiță - filmul își propune să reconstituie o istorie a Teatrului de Comedie, pe fundalul social-politic complex al anilor 1960-1980.
Proiecția filmului va fi urmată de o masă-rotundă cu îndrăgitul actor și director al Teatrului de Comedie George Mihăiță și cu criticul de teatru și curatorul Cristina Modreanu, precum și de o sesiune de întrebări și răspunsuri, cu participarea publicului.
Cristina Modreanu
La final, actorul George Mihăiță va susține one-man show-ul Salut, prieteni!, un recital de poezie comică românească, bazat pe un un colaj de texte semnate, între alții, de Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Ion Minulescu, Mircea Dinescu.
Nu în ultimul rând, evenimentul va cuprinde Expoziția "Comedia Remix", prezentată în format electronic, sub formă de slideshow.
Imagine din expoziția ”Comedia Remix”
George Mihăiță (n. 1948) este un cunoscut actor de teatru și film din România, cu o carieră de peste 40 de ani. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale” din București, secția Actorie, clasa prof. univ. Sanda Manu, în 1971. Personajul Vuică din Reconstituirea (1968) de Lucian Pintilie (film votat de Asociația Criticilor de Film din România drept “cel mai bun film românesc din toate timpurile”) a fost primul său rol în film și, totodată, cel care i-a lansat cariera. A jucat în peste 70 de filme și este considerat unul dintre cei mai importanți actori români. Din 2002, este directorul Teatrului de Comedie din București. Pentru rolul primarului din Revizorul de N. V. Gogol, regizat de Horațiu Mălăele, a fost distins cu Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal la JoakimInterFest (Kragujevac, Serbia, 2007), iar rolul Ametistov din Casa Zoikăi de M. Bulgakov, în regia lui Alexandru Tocilescu, i-a adus Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal la Gala UNITER (2010).
Un deceniu de existență a teatrușui de comedia în ”Comedia Remix”
A fost decorat cu Ordinul Național "Serviciul Credincios", în grad de Cavaler, "pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc", cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București, în 2002.
”Comedia Remix”
Cristina Modreanu (n.1974) este critic de teatru, curator și expert în artele spectacolului. Doctor în teatru al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București, ea este redactor-șef al revistei de artele spectacolului Scena.ro, pe care a co-fondat-o în 2008, și lector universitar la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii din cadrul Universității București. Cristina Modreanu a fost curatorul celor mai importante festivaluri de teatru din România, iar, din 2014, este curatorul Platformei Internaționale de Teatru București. Este autoarea a cinci cărți despre teatrul românesc, între care Utopii performative. Artiști radicali ai scenei americane în secolul 21 (2014), rezultat al unei laborioase cercetări asupra teatrului american, precum și a numeroase articole în reviste de cultură din România și din străinătate. Proiectul ei, Surorile Heddei. Susținerea femeilor-artist din România și Estul Europei, a câștigat prestigiosul premiu Ibsen Scholarship, oferit de guvernul norvegian, în 2014. Cristina Modreanu este Fulbright Alumna și a fost Visiting Scholar la New York University, Tisch School of the Arts, Departamentul Performance Studies (2011-2012).
Evenimentul, ce va avea loc vineri 24 martie, la ICR New York, şi sâmbătă 25 martie laPerforming Arts Center @ Interlake High School, este organizat în colaborare cu Romanian Cultural Society (ARCS)din Seattle și Teatrul de Comediedin București.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu