UPDATE: Ravagii în Alba. Două comune, izolate din cauza viiturii. Gravidă evacuată de pompieri - VIDEO

Este intervenție majoră în județul Alba după ce vremea extremă a făcut ravagii. Tot personalul ISU din județ a fost chemat de acasă. 

UPDATE: 23:00 - O gravidă este evacuată de pompieri!

Pompierii militari ISU Alba intervin în localitatea Ocoliș, pentru evacuarea unei femei gravide cu contracții.

Transportul acesteia se face pedestru cu ajutorul tărgilor până la drumul național având în vedere faptul că drumul județean care face legătura cu comuna a fost distrus de viitură.

UPDATE: 21:00 - Nou Cod Roșu de vreme severă, valabil până la ora 22:00. 

Județul Alba: Zlatna, Abrud, Bistra, Baia de Arieș, Roșia Montană, Lupșa, Bucium, Livezile, Sălciua, Poșaga, Mogoș, Rimetea, Întregalde, Ocoliș, Râmeț, Ponor;
Județul Alba: zona de munte de peste cota 1800 m;

Se vor semnala: averse torenţiale care vor depăși 40...50 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină. În zona avertizată în ultimele ore s-au cumulat cantitatitîți de peste 100...120 l/mp.

UPDATE: 20:45: - Doua persoane de aproximativ 70 de ani, rămase blocate în podul casei, casa fiind fisurată, au fost savate de către pompierii militari, a anunțat ISU Alba. 

De asemnea, conform alba24.ro, în zonă intervin și salvamontiștii din Alba, pentru salvarea unor persoane surprinse de viitură.

GALERIE FOTO AICI!

UPDATE: 20:15: - Bilanțul anunțat de ISU Alba. Pagube însemnate.

Ca urmare a fenomenelor meteo periculoase , COD ROȘU  până la momentul de față au fost raportate urmatoarele efecte:

- Ocoliș – aprox. 30 de case și un operator economic (bar) inundate, cu 11 adulți și 2 copii izolați (în podurile construcțiilor), DJ 750G avariat și colmatat;

- Runc – alunecare de teren care a afectat o casă;

- Vidolm – un autoturism luat de apă și o casă inundată;

- Poșaga - o casă inundată, DJ750F avariat și colmatat.

Nu sunt raportate victime până la această oră.

GALERIE FOTO AICI!

UPDATE: 20:08 -  O nouă atenționare de tip Cod Roșu de vreme severă imediată a fost emisă de meteorologi. Acesta este valabil până la ora 21:00. 

Județul Alba: : zona de munte de peste cota 1800 m;
Județul Alba: Zlatna, Câmpeni, Abrud, Bistra, Baia de Arieș, Roșia Montană, Lupșa, Vidra, Albac, Sohodol, Horea, Avram Iancu, Scărișoara, Almașu Mare, Gârda de Sus, Bucium, Arieșeni, Sălciua, Vadu Moților, Poșaga, Ciuruleasa, Mogoș, Poiana Vadului, Ocoliș;

Se vor semnala : averse torenţiale care vor depăși 40...50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de medii și mari dimensiuni, vijelie.

CITEȘTE ȘI: BREAKING NEWS  Mașină surprinsă de viitură într-o comună din Cluj. Șoferul și pasagerii s-au autoevacuat - VIDEO

UPDATE: Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că traficul rutier este întrerupt temporar pe DN 75, la intersecție cu DJ 750C, în localitatea Ocoliș, județul Alba, pentru desfășurarea intervenției de evacuare a apei pluviale acumulate pe DJ 750C și în gospodării. Valorile de trafic sunt scăzute.

”La momentul de față, drumurile  de acces DJ750G către comuna Ocoliș și DJ750F către Poșaga sunt blocate de viitură. Comunicare cu forțele prezente la locul intervenție este foarte dificilă din cauza lipsei semnalului”, a anunțat ISU Alba. 

- Știrea inițială - 

Ca urmare a codului roșu meteo, în comuna Ocoliș și Poșaga s-au manifestat fenomene meteo periculoase precum ploi semnificative și grindină, au anunțat reprezentanții ISU Alba. 

Din informațiile preliminare mai multe drumuri sunt distruse sau colmatate, preponderent în com. Ocoliș, dar și în Poșaga. Totodată există posibilitatea ca locuitori ai celor două comune să fie rămași izolați din cauza viiturii.

Tot personalul ISU, chemat de acasă

”La acest moment nu avem date certe cu privire la victime rezultate în urma fenomenelor meteo. La nivelul ISU Alba, tot personalul din tură liberă a fost alertat pentru suplimentarea forțelor și se deplasează în acest moment spre zonele afectate astfel: 8 ofițeri și 41 de subofițeri cu 10 motopompe transportabile și 3 motopompe remorcabile, precum și o barcă Pneumatică. Intervenția este condusă de către prefectul județului Alba, domnul Albu Nicolae și Inspectorul Șef al ISU Alba, Lt. Col. Costea Ovidiu”, se arată într-un comunicat oficial de presă. 

Au fost mobilizate și SVSU ale comunelor: Ocoliș, Poșaga, Baia de Arieș și Sălciua. Misiunile sunt în dinamică.

Cod Roșu de vreme severă imediată 

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această după-amiază mai multe avertizări. Până la ora 18:50 s-a înregistrat Cod Roșu în județul Alba, la Sălciua, Poșaga și Ocoliș.

Au fost așteptate averse torenţiale care au depășit 40...50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, vijelie. În zona avertizată s-au acumulat cantități de apă de peste 50-60 l/mp.

Avertizările și atenționările meteorologice se actualizează în funcție de durata și gravitatea fenomenelor prognozate. Informările meteorologice se emit în cazul în care fenomenele meteorologice prognozate au potențial de a deveni temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă. Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maxim 6 ore.

Când se emite Cod Roșu

ANM precizează că alerta de Cod Roșu este emisă atunci când vorbim de fenomene meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi periculoase, cu un grad de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel