COD PORTOCALIU  Cod portocaliu de caniculă în Bucureşti şi alte şapte judeţe din sudul şi sud-estul ţării - Zonele vizate

FOTO: Freepik @photosaint
FOTO: Freepik @photosaint

Capitala şi şapte judeţe din sudul şi sud-estul ţării se vor afla marţi sub Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat, iar în alte 28 de judeţe este în vigoare o avertizare Cod galben de caniculă. 

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, pe parcursul zile de marţi, în judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Constanţa (parţial), Ilfov şi municipiul Bucureşti valul de căldură şi canicula se vor intensifica şi se vor înregistra temperaturi maxime de 37 - 39 de grade Celsius.

Județele vizate de Cod portocaliu și de Cod galben

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi. În restul ţării (cu excepţia judeţelor Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Covasna, Neamţ, Suceava, Botoşani), unde este în vigoare un Cod galben, valul de căldură va persista, iar în zonele de câmpie şi local în cele de deal şi podiş va fi caniculă.

Disconfortul termic va fi ridicat

Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 37 de grade, iar minimele se vor încadra între 17 şi 24 de grade. Valul de căldură va persista, în cea mai mare parte a ţării, pe tot parcursul săptămânii, notează ANM. 

Citește și - Oana Păduraru, meteorolog ANM, spune ce se întâmplă cu vremea în România

Europa se află în continuare sub o cupolă de foc. În Franţa au fost înregistrate până acum 59 de recorduri termice, Spania se află sub Cod Portocaliu de caniculă. De asemenea, avertizările meteo rămân în vigoare pentru Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Serbia şi Slovenia. În Italia, Portugalia, Germania și Elveția este Cod Roşu de caniculă. Mai mult, sudul continentului se află sub risc ridicat de incendii.

Avertizările meteorologice de caniculă au fost prelungite și la noi în țară. Oana Păduraru, meteorolog ANM, a spus cum va fi vremea în țara noastră perioada următoare.

"În această dimineață a fost prelungită atenționarea meteorologică de Cod Galben și pentru ziua de mâine, dar și avertizarea de Cod Portocaliu. Codul Portocaliu vizează județele din sudul și estul Munteniei, dar și partea de vest a Dobrogei. În aceste zone, în cursul după amiezii de mâine ne așteptăm din nou la temperaturi de 38, 39 de grade Celsius, temperaturi măsurate la umbră, pentru că temperaturile resimțite sunt mai ridicate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel