Cine este și ce vor extremiștii din "Mişcarea tinerilor maghiari din cele 64 de comitate"

"Mişcarea tinerilor maghiari din cele 64 de comitate" (HVIM)  este o organizație de tineret care militează pentru anularea Tratatului de la Trianon și refacerea Ungariei Mari și care este foarte activă în județele Covasna și Harghita.

"Mişcarea tinerilor maghiari din cele 64 de comitate" (referire la împărţirea teritorial-administrativă a Ungariei Mari) a fost înfiinţată la Szeged în anul 2001 în Ungaria de către Toroczkai Laszlo. Organizaţia are filiale active şi în România, în unele localităţi din Ardeal unde populaţia maghiară alcătuieşte un procent important din totalul populaţiei.

HVIM nu este organizată juridic în România, pentru că inițiatorii mișcării s-au răzgândit în 2008. De înființare s-au ocupat atunci cinci secui din Transilvania: Petre Waum, Lokodi Ferenc Attila, Tokos Szabolcs, Szabo Nandor și Krafft-Szabo Istvan. Cei cinci au cerut Judecătoriei Odorheiu Secuiesc să le aprobe înființarea HVIM România, dar au renunțat ulterior.

Membrii HVIM s-au mai remarcat și în 2013 cu ocazia Zilei Naţionale a României, când au organizat o contra-demonstraţie la "Marşul Unirii" din Sfântu Gheorghe al Noii Drepte.

Cunoscut pentru retorica sa ostilă României, lui Laszlo Toroczkai i s-a interzis în octombrie 2013 accesul în ţara noastră, fiind oprit la graniţă.

Citește și: Atentat dejucat de Ziua Națională în Târgu Secuiesc

Toroczkai a făcut și afaceri în România înainte de a-i fi interzis accesul în țară. Numele său apare în istoricul companiei Filomenamodels SRL din Oradea, alături un fost jurnalist din Miercurea Ciuc. Firma, specializată în organizarea de spectacole, nu a avut o activitate financiară consistentă.

Potrivit statutului organizației, aceasta  urma să de ocupe de mai multe activități: „apărarea drepturilor comunităților minoritare maghiare atât în fața autorităților române cât și în fața forurilor internaționale", „valorificarea drepturilor de autodeterminare a maghiarilor din Ardeal" și „prezentarea nelegiuirilor care au fost cauzate ca urmare a încheierii Tratatului de Pace de la Versailles, la sfârșitul Primului Război Mondial."

Același statut îi obliga pe membri să dovedească loialitate deplină față de asociație și să participe activ la realizarea obiectivelor asociației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel