EXCLUSIV  Cimitir unic în țara noastră. Legende cu pirați și prințese: Povestea aceasta poate fi comparată cu cea dintre Romeo și Julieta

În Delta Dunării există unul dintre cele mai interesante cimitire din România.

Cimitirul multietnic de la Sulina a devenit o atracție turistică a orașului din Delta Dunării și numeroși vizitatori vin aici pentru a descoperi legendele din spatele mormintelor a 21 de naționalități. Acesta se află în partea de est a orașului, în imediata apropiere a drumului care duce către plaja sălbatică de la Sulina. Odinioară, cimitirul era pe malul mării, dar depunerile de sedimente au făcut ca, în prezent, acesta să fie la câteva sute de metri distanță de linia țărmului.

Florin Papadatu, consilier superior la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, este unul dintre ghizii locali care îți pot relata poveștile mormintelor din acest cimitir, iar prima oprire în cadrul turului ghidat se face la cimitirul evreiesc. Câteva morminte de religie mozaică păstrează vie amintirea israeliților care odinioară locuiau în orașul Sulina. 

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Cea mai veche specie de pe pește de pe planetă. Specialist ARBDD: Sunt exemplare și de 2 tone. Pescarii noștri aruncau icrele, iar ele valorau zeci de mii de lire

Alăturat cimitirului evreiesc se află cimitirul musulman, unde își doarme somnul de veci nepotul unui viceguvernator din zona Trabzon și paznicul de far Ali, decedat în anul 1913.

Conform lui Florin Papadatu, cea mai mare parte a cimitirului este destinată cetățenilor greci care, în trecut, se aflau într-un număr extrem de mare. Ba mai mult, limba greacă era cea mai vorbită limbă din Sulina.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Legendele Deltei Dunării. Sacrificiul care a generat creșterea stejarului îngenuncheat de la Caraorman / galerie FOTO

Legendele mormintelor din cimitirul multietnic de la Sulina

Continuând turul turistic al cimitirului, ajungi la un monument de piatră în care sunt sculptați doi copii. Din spusele lui Florin Papadatu, fetițele unui grec din Sulina s-au jucat în apă și s-au înecat. În memoria acestora, tatăl lor a ridicat un monument care le înfățișează îmbrățișate, deși conform celor spuse de ghid acestea au fost găsite înecate în locuri diferite.

Tot în aceeași zonă se află și un monument în memoria prințesei Ecaterina Moruzi, care și-a dormit somnul de veci o perioadă în cimitirul de la Sulina, după care a fost transferată în capela familiei. Aceasta s-a născut la Constantinopol și a murit la Sulina în 1893. Alături de fiul său, Ecaterina Moruzi a fost fondatoarea Teatrului din Sulina, distrus în Primul Război Mondial. S-a remarcat prin faptul că a avut grijă de copiii sărmani și de vârstnicii bolnavi din oraș.

În epitaful de pe monumentul prințesei Ecaterina Moruzi scrie: „Și binele ce l-am gustat / Și răul ce l-am îndurat / Trecut-au ca o ceață. / Atâta numai n-a trecut / E binele ce l-am făcut / În viață.“

Poate cel mai controversat și mai interesant mormânt din cimitirul cosmopolit de la Sulina este cel al piratului. Ghiorghios Kontoguris a fost un grec de la care a pornit legenda ca urmare a unui însemn cu un cap de mort și două oase încrucișate de pe mormântul său. Sunt multe povești legate de mormântul lui Kontoguris, supranumit „piratul de la Sulina“, dar cea mai interesantă este aceea că dacă într-o anumită zi din an arunci apă pe piatra sa funerară, apare harta comorii pe care ar fi îngropat-o. Într-un mod ironic, Florin Papadatu ne-a relatat că a încercat acest truc, dar nu a apărut nicio hartă. Conform datelor istorice, Ghiorghios Kontoguris nu a fost nimic mai mult decât un comerciant din Sulina.

Anual, la Sulina are loc „Parastasul Piraților Nepomeniți“, ca urmare a legendei lui Ghiorghios Kontoguris (citește mai multe AICI).

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Delta Dunării își așteaptă vizitatorii. Oferta turistică și plaja cu cel mai fin nisip de pe litoral: Am putea să facem clepsidre cu acest nisip

„Romeo și Julieta“

Ultimele morminte care atrag atenția turiștilor și care sunt încărcate de legendă sunt cele ale unor îndrăgostiți. Povestea celor două morminte poate fi comparată cu povestea de dragoste dintre Romeo și Julieta, spune Florin Papadatu. 

Potrivit informațiilor a fost vorba de o poveste de dragoste între un ofițer britanic și o tânără domnișoară care proveneau din familii rivale. Atunci când ofițerul a plecat cu nava de pe pământul britanic, ea s-a deghizat în marinar și s-a urcat pe navă. Din cauza unui eveniment neprevăzut petrecut pe mare, femeia a căzut peste bord, iar ofițerul a sărit după ea. Ambii s-au înecat și povestea de dragoste s-a sfârșit într-un mod tragic, iar trupurile acestora, recuperate de ceilalți marinari, au fost depuse la cimitirul cosmopolit din Sulina.

Atunci când te gândești să vizitezi Delta Dunării, ia în considerare și un tur ghidat la cimitirul multietnic din Sulina. Chiar dacă acesta nu este cel mai primitor din punct de vedere estetic, poveștile și legendele legate de cei care își dorm somnul de veci aici îți pot oferi un plus valoare vacanței pe care o petreci într-unul dintre cele mai frumoase locuri din țară.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Localitatea din Deltă care începe să înflorească: Oamenii au înțeles că suntem o echipă. Totul este în memoria lui Ivan Patzaichin

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel