Ceremonial la Crucea de pe Caraiman. 95 de ani de la inaugurare, 10 ani de Cartea Recordurilor

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Se organizează un ceremonial militar şi religios la Crucea de pe Caraiman.

Un ceremonial militar şi religios va fi organizat, sâmbătă, la Crucea Caraiman, cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la inaugurarea monumentului şi a 10 ani de la înscrierea acestuia în Cartea Recordurilor.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, evenimentul va începe la ora 12,00.

"Pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, precum şi pentru a aduce cuvenita cinstire eroilor ce s-au jertfit pentru unitatea tuturor românilor, în perioada 2016-2021, Ministerul Apărării Naţionale a implementat proiectul 'Restaurarea, reabilitarea, conservarea şi amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial'. Lucrările propriu-zise de restaurare a monumentului s-au desfăşurat pe parcursul a 11 luni, preponderent în perioada caldă, astfel: o lună în anul 2018, cinci luni în anul 2019 (iulie - noiembrie) şi cinci luni în anul 2020 (iulie - noiembrie)", arată sursa citată.

Proiectul a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Concomitent cu lucrările de reabilitare, Ministerul Apărării Naţionale a asumat un set ambiţios de măsuri de promovare şi informare cu privire la simbolistica, semnificaţia şi istoria Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial.

În anul 2013, Crucea Eroilor Neamului de pe vârful Caraiman a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Recordul a fost omologat la 14 august, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel