Ce spune raportul CE despre corupția din România

Comisia Europeană a publicat, luni, primul raport anticorupție privind toate cele 28 de stat ale Uniunii Euopene.

Referitor la țara noastră, raportul CE notează că "în România, atât mica corupţie, cât şi cea la nivel politic rămân o problemă semnificativă. Deși au fost observate unele rezultate pozitive în ceea ce privește urmărirea penală în cazuri de corupţie la nivel înalt, voinţa politică de a aborda corupţia şi de a promova standarde înalte de integritate a fost inconsecventă.

În acest raport, CE sugerează României să se asigure că există toate garanţiile necesare pentru a proteja independenţa şi continuarea investigaţiilor nepărtinitoare în cazurile de corupţie de nivel înalt, inclusiv cele privitoare la persoanele numite sau alese în funcții publice. De asemenea, CE sugerează ca România să elaboreze coduri de conduită cuprinzătoare pentru oficialii aleşi şi să fie asigurate aplicarea unor sancţiuni eficiente pentru practici de corupţie.

Consolidarea mecanismelor de prevenție și control cu privire la achiziţiile şi contractele publice este de asemenea sugerată, inclusiv în companiile deţinute sau controlate de stat. În plus, Comisia sugerează creşterea eficienţei prevenirii şi depistării conflictelor de interese în rândul funcționarilor publici, precum şi consolidarea sistemului de garanții în cazul alocării fondurilor publice şi aplicarea de strategii pentru reducerea corupţiei în sănătate", se precizează în rezumatul taportului întocmit de Executivul european.

Alături de analiza situaţiei din fiecare stat membru cu privire la combaterea corupţiei, CE prezintă şi două sondaje de opinie. Potrivit avestora, peste trei sferturi dintre europeni, şi nu mai puţin de 93% dintre români sunt de acord că fenomenul corupției este larg răspândit în ţara lor. De asemenea,  25% dintre români, ce reprezintă al doilea cel mai mare procent din UE din acest punct de vedere, au declarat că li s-a cerut să dea mită sau s-a aşteptat acest lucru de la ei în ultimul an, mult peste media europeană de 4%.

Citește aici rezumatul raportului anticorupție al CE  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel