Ce partid câștigă dacă se adoptă noul Cod Electoral-analiză sociologică

Comisia parlamentară pentru noul Cod Electoral a finalizat proiectul pentru legea partidelor, legea finanțării campaniilor electorale și legea pentru alegerile locale. Efectul cel mai important vizează alegerea primarilor și a șefilor de Consilii județene, arată sociologul Alfred Bulai.

”Președintelui Consiliui Județean este ales de către consilieri, ceea ce reduce puterea așa-numiților baroni, spune prof. Bulai. Va fi nevoie de alcătuirea unei majorități, de înțelegeri între formațiunile politice care trec pragul electoral. Partidele recapătă controlul asupra reprezentaților din teritoriu. Odată ales, șeful CJ poate fi revocat, dacă pierde sprijinul politic, cu majoritate calificată. Desigur, liderul județean rămâne important, dar nu mai are toată puterea, cum se întâmplă în prezent. E un plus de democrație: liderul trebuie să negocieze și în interiorul propriei formațiuni și cu alte partide.  Puterea locală nu mai este concentrată într-o singură mână, a șefului organizației cu cele mai multe voturi”.

UDMR, marele câștigător al alegerii într-un singur tur

Alegerea primarului într-un singur tur face greu de schimbat primarii în funcție, crede Alfred Bulai. ”Dacă era un  singur tur la alegerile din anul 2000, Traian Băsescu nu mai ajungea primar. Ieșea cel care avea majoritatea în primul tur, nu mai era posibilă coalizarea opoziției. Un singur tur e mai puțin democratic, scade reprezentativitatea primarului. Sunt favorizați primarii în funcție, care au cea mai mare notorietate. Dacă nu fac greșeli foarte mari, nu au cum să piardă. Dar, cel mai câștigați ies candidații UDMR. Sunt multe localități în Transilvania unde trăiesc 25-30 la sută maghiari. Dacă au un singur candidat, iar voturile românilor se împart între trei-patru formațiuni, UDMR câștigă postul. Nu luați în calcul situația din 2012, când exista USL. A fost total atipică, n-o să ne mai întâlnim cu așa ceva”.

Partidele înființate de trei membri ne aduc la situația din anii 90

Cât privește posibilitatea înființării unui partid cu doar trei membri, Bulai spune că se va reveni la situația din anii 90, când la redistribuire  ajungeau zeci de procente la formațiunile care treceau pragul electoral. În special primele două clasate, PSD și PNL, vor beneficia de redistribuire, dacă zeci de partide de buzunar adună voturi fără dar nu fac cvorumul, susține Alfred Bulai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel