Ce copac oferă cea mai mare protecție împotriva razelor ultraviolete

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Potrivit unui studiu recent, cea mai bună protecție împotriva razelor ultraviolete este oferită de frunzele unui copac. Iată care este acesta.

O specie de arțar oferă cea mai bună protecție împotriva razelor ultraviolete dăunătoare ale soarelui, potrivit unui studiu recent. Astfel, arțarul norvegian purpuriu (Acer platanoides) este cea mai protectoare plantă împotriva razelor ultraviolete. Acesta este urmat de mai multe specii de fac și stejar.

Studiul a apărut în Urban Forestry & Urban Greening și este primul studiu de acest gen efectuat în emisfera nordică, conform oamenilor de știință.

Unul dintre coautorii studiului, Sivajanani Sivarajah de la Universitatea din Toronto, Canada, a spus că arborii au oferit o mulțime de beneficii: „Știm că arborii sunt esențiali pentru eliminarea poluanților atmosferici, reducerea apelor pluviale și pentru multe alte servicii ecosistemice din orașe. Cu toate acestea, beneficiile pentru sănătate nu sunt ușor de cuantificat, la fel ca multe alte servicii indirecte ale ecosistemului. Ar trebui să ne gândim la copaci ca la o infrastructură de sănătate publică.”

Pe parcursul a două veri, echipa a măsurat diferența dintre nivelul UV ponderat "eritemal" sub umbra unui copac și l-a comparat cu puterea razelor UV ponderate eritemic în aer liber, potrivit BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel