Urmărește emisiunea live


Ce a spus Ghețea în fața Comisiei CEC. Vezi discuția completă

Președintele CEC Bank a fost prezent, luni, în fața Comisiei de anchetă a Parlamentului. Radu Ghețea a fost întrebat despre creditul acordat Ioanei Băsescu. Președintele CEC a invocat însă secretul bancar. 

ghetea

Iată dialogul complet, publicat de hotnews.ro:

Ghețea: Legat de creditele personalizate. Să zicem ca un solicitant are o garanție care conform produsului de raft trebuie să fie 120%. În urma evaluării se vede că are numai 118% acoperire ca valoare. În schimb, firma respectivă are o activitate foarte bună cu banca noastră. Și atunci Comitetul de Credite face o derogare. Daca vă uitați în dosarul pe care îl aveți în față, la anexa 4 la litera k, partea a doua, se spune că printre atribuțiile Comitetului se spune că aprobă creditele care excedează termenii și condițiile în baza cărora se acordă acest credit. În baza acestei prevederi dăm acele credite personalizate, care nu se încadrează riguros în norme. Eu personal nu am competența să aprob un anumit credit și nimeni din bancă nu are competențaa personală în acest sens.

La nivel de sucursală se pot aproba prelungirea unor credite mai mici de 300.000 de lei. Ca să poata aproba un credit de până la un milion și jumatate de lei, comitetul de credit din sucursală trebuie să aibă avizul favorabil al comitetului de credit din sucursală, al direcției juridice, al direcției IMM-uri și direcției Administrarea Riscurilor. Toate aceste direcții fac câte un referat în care se arată care sunt plusurile și minusurile acelui credit.

Noi am avut multe discuții inclusiv la nivelul BNR și au acceptat ideea în sensul că decât sa relaxăm norma și să coboram gradul de acoperire de la 120 la 118 mai bine analizăm de la caz la caz situația. Comitetul de Directie de obicei nu prea modifică propunerile direcțiilor juridice sau ale direcției de Risc. Acestea ne spun dacă are cash-flow, dar coreland cu faptul că nu are suficiente garanții. 

Întotdeauna le dau colegilor mei un sfat și le spun "Dom`ne, noi nu trebuie să-i omorâm pe clienții cu probleme". Clienți care de pilda au exportat tradițional în Nordul Africii. Nouă ni s-a întâmplat asta! Clienți care au exportat acolo dar acum piața din nordul Africii a murit și ei fac față cu mare greutate la rambursarea creditelor contractate. În mod normal ar trebui să te duci să-i execuți, dar trebuie să găsim o posibilitate să-i ajutăm. Noi am practicat în mod constant restructurarea creditelor pentru a-i ajuta pe clienți să nu moară. Și avem un procent de 30%  care au scăpat prin acest procedeu. Din  păcate numai 30%. Daca îi executăm, le închideam fabricile sau fermele sau abatoarele...lucrurile astea nu se pot redresa ulterior și mai bine le dai o mână de ajutor. Și dacă nu aveam aceste norme flexibile nu am fi putut face acest lucru.

Comisia: Aș propune sa finalizam în 10 minute interventia Dv după care colegii din comisie să vă poată adresa întrebări la care sa ne răspundeți punctual și cât se poate de neinterpretabil.

Ghețea: Eu am răspuns la o întrebare legata de cum sa acordă creditele. Voi răspunde și celorlalte întrebări. Noi săptămâna trecută am avut un control de la BNR și concluziile vă vor fi prezentate. În ce privește cazul respectiv (împrumutul Ioanei Băsescu- N.red), răman la părerea că nu am încălcat nici normele bancare, nici pe cele ale CEC! Comisia: Asta e părerea dumneavoastră.

Ghetea: Da, e părerea mea și am exprimat-o și public. 

Comisia: Din prezentarea dumneavoastră s-ar putea crede ca avem ceva cu activitatea de creditare. Nici vorba, ci dimpotrivă. 

Ghețea: BNR a făcut un control care s-a încheiat practic astăzi (luni- n.n.). Exista un dosar foarte clar făcut de BNR, iar BNR a avut un acces foarte clar la tot ce era în banca noastră și noi considerăm că BNR are toate prerogativele și competențele de a analiza dacă ne-am încadrat în norme. Îmi pare foarte rău că exista aceasta manieră de comunicare, noi nu avem lucruri de ascuns. Am vrut să arătăm că proiectul început în 2007 de a transforma CEC într-o bancă competitivă a reușit și că în prezent suntem o bancă competitivă în România. La fondurile europene suntem campioni în domeniul creditării.

Anul trecut sistemul bancar a fost pe pierdere, noi, ca bancă, am fost pe profit. În 2010 la fel. Am rebranduit aproape 900 de unități. Avem 41% din credite acordate IMM. Poate părea surprinzator, dar companiile de stat reprezinta foarte puțin- 1%, din dorința de a fi competitivi și a finanța sectorul privat.

Un singur lucru aș mai vrea să adaug, deși aș avea foare multe de spus. Banca noastră e foarte implicată foarte mult în credite mici. Avem credite date unor PFA în agricultura de 87 de lei. Sunt multe firme care au 3 capre sau 3 oi și până primește banii de la APIA are nevoie de acei bani ca să își salveze animalele, trecând cu bine iarna. Lucru deosebit de important pentru menținerea acestor activități în zonele de deal și de munte.

Banca noastra are o activitate foarte intensă pentru a acoperi activitățile pe care alte bănci nu le pot acoperi. Suntem implicați în toate programele guvernamentale- de la Prim Casa, Primul Siloz, Kogalniceanu samd. Vă mulțumesc și cu scuzele că poate nu am fost întotdeauna... nu neaparat coerent... dar nu am urmărit un fir foarte exact al lucrurilor, aș dori să vă raspund la toate întrebările. Sigur, pot fi întrebari de genul cum am făcut rebrandingul, de unde am avut bani... vă voi răspunde la toate. Doar să beau un pahar cu apă.

Comisia: Sunteți presedintele CEC și al Asociatiei Romane a Bancilor. Ce măsuri ați luat pentru creditarea economiei? 

Ghețea: Începând din 2007 noi am sprijinit creditarea pentru IMM cu procente mult peste media înregistrata de sectorul bancar. Creditarea agriculturii și a autorităților publice locale s-a făcut cu intensitate, cu un accent deosebit pe zona fondurilor europene. Vă pot da numeroase exemple în acest sens. În 2010 am decis că în fiecare județ să deschidem birouri de fonduri europene în care avem specialiști, oameni școliți de profesori veniți din străinătate dar și din țara. De câteva săptămâni acest birou se cheamă Biroul pentru Fonduri europene și IMM, tocmai pentru a fi și mai clara orientarea către IMM.

Comisia: Câte din creditele acordate CEC au fost acordate pe termen scurt și câte pe termen mediu și lung?

Ghetea: Dați-mi 30 de secunde să mă uit. Banca acordă în special credite pe termen scurt și acest lucru se poate observa foarte bine în dosarul pe care îl aveți în față, la pagina 10. Ca volum, 7 miliarde. Dar rulajul din conturile respective a fost de 17 miliarde. Preponderent, acordăm credite pe termen scurt. Sigur, subvențiile sau acele credite punte pentru subvenții au o pondere importantă și ele pot fi anihilate ușor când câștigăm o licitație ca să finanțăm o primărie. 

Comisia: Eu v-am întrebat câte s-au dat pe termen scurt și cate pe termen lung? Ghețea: Pai să împărțim...ce? Comisia: Poate mâine ne aduceți cifrele... Din 2009 de când a început criza. Ghețea: Diferă numărul de credite față de volumul lor... A, vreți pe toata perioada... Ca numar cele pe termen scurt sunt preponderente, nu și ca valoare. O să refacem tabelul din fața dumneavoastră pe toată perioada.  Comisia: Am dori și o situatie a creditelor care exced normele de raft.  Ghețea: Păi în ultima perioadă foarte multe au fost... v-am mai spus înainte... Comisia: Cele de peste un anumit volum: de peste 100.000 de lei. Ghețea: Nu e simplu de făcut.. Comisia: Adica nu știu, pe maine, poimâine, adica nu.... Ghețea: Încercăm. 

Comisia: Un tabel. Clientul unu, clientul doi și in dreptul lor, sumele. Sau creditele care nu au avut avizul de la juridic dar au avut de la celelalte. Pe scurt, creditele care nu au avut toate avizele.

Ghețea: O să încercăm să întocmim această situație...

Comisia: Câte din creditele pe termen mediu și lung au fost declarate neperformante? Dacă puteți să ne spuneți câte ceva despre creditele acordate primariilor din Cluj sau Brașov și dacă au fost date în aceleași condiții de dobândă, comision și perioada de grație cu cele acordate celorlalte primării din țară?

Ghețea: Dupa câte îmi amintesc, a fost o licitație pentru atribuirea acestora. La Brașov nu-mi aduc aminte, dar la Cluj Napoca avem dobânzi care merg de la 3,14% la euro până la 10,29 chiar 10,50%.

Comisia: Puteți să ne faceți până mâine o situație comparativă a situației de la Cluj, Brașov comparativ cu celelalte autorități? Ghețea: Da, cred că le putem face.  Comisia: Din informațiile din presă știm că la Cluj creditul a fost dat pe 30 de ani, e vorba de 40 milioane de euro cu o perioadă de grație de 7 ani.  Ghețea: Haideți că vă facem pentru mâine o situație în acest sens.  Comisia: Care e situația neperformanțelor la CEC și ce măsuri ați luat?

Ghețea: Noi am fost constant sub medie. Dar de un an am început să ne apropiem de medie și chiar am depășit-o. De ce? Spre deosebire de alte bănci noi nu am vândut portofolii de credite catre societăți înființate prin Cipru tocmai pentru așa ceva. S-au vândut portofolii de peste 10,3 miliarde de lei care au ușurat acest indicator la unele bănci. Deci, în acest moment avem un indicator de neperformanțe peste media sistemului pentru că noi nu am vândut aceste portofoli de manieră și intensitatea cu care au făcut-o alții. Am făcut și noi o vânzare de 200 de milioane de lei credite fără garanții. Le-am vândut cu un discount de 88%. Adică mai bine decât alții.

Comisia: În situația creditelor speciale, care a fost neperformantă? Și cărui fapt se datorează? Adică dacă există un aviz nefavorabil, s-a dovedit că a avut dreptate?

Ghețea: Domnilor senatori, aici situația e delicată. Noi nu putem interveni asupra cuiva să dea sau nu un aviz. În aceste condiții noi nu facem analiză ca să găsim arhanghelul bun sau pe cel rău, pentru că de a doua zi toată lumea va sta cu teamă. Mergem pe ideea ca la momentul în care se acorda un credit toată lumea trebuie să fie de bună credință. De la analistul de credit până la analistul de risc care poate că a identificat 4 sau 5 riscuri, dar consideră că împrumutul poate fi acordat. În esență, nu facem analize ca să ne întoarcem în timp și să spunem că cineva a avut sau nu dreptate pentru că am distruge toata afacerea.

Comisia: Pentru cei care au un credit și au avut probleme de plata a ratelor. Le-ați executat garanțiile?

Ghețea: Mă uit acum...

Comisia: Nu, lăsați pe mâine... Ați acordat și persoanelor fizice credite în conditii mai bune decât nivelul din norme?

Ghețea: Da. Deși condițiile din economia mondială ar fi impus o relaxare a normelor, nu am făcut-o. Am considerat că dacă am fi făcut-o am fi riscat să ne expunem la situația în care acestea ar fi devenit neperformante. Am preferat metoda personalizărilor care se fac la propunerea compartimentelor din bancă. Dacă de pilda vrem să luam clientul unei bănci- nu e interzis, dar trebuie făcută cu respectarea deontologiei. Îi dăm  o dobândă mai bună sau facilități mai bune la carduri. Adică daca la banca X are 9 salarii pe cardul de credit și la mine iî norme am posibilitatea să îi dau doar 7 salarii, ca să pot să îl iau îi dau și eu 9 salarii. N-aș vrea sa-mi cereti acuma lista parlamentarilor care au afaceri într-un fel sau altul cu noi sau care au credite personalizate.

Comisia: Ați avut solicitări, rugăminți...?

Ghețea: Domnule senator, vă mulțumesc pentru întrebare. În fiecare zi. În fiecare zi la mine-n banca vine cineva care îmi spune "D-le președinte, am pe cineva..." Și asta nu numai la CEC. Am 40 de ani de bancă din care 13 ani Într-o banca privata. Și veneau la mine și îmi spunea că are pe cineva care vrea să discute cu mine. De aici până la influență e un mare lucru.

Comisia: Dar presiuni ați avut din partea vreunui parlamentar? Ghețea: Absolut nimeni nu a făcut presiuni asupra mea. Nici parlamentari, nici miniștri... Comisia: Comparativ cu celelalte bănci din Romania sistemul informatic al CEC are mari probleme. Care sunt măsurile pe care le-ați luat pentru a....? Ghețea: În legătură cu sistemul informatic, aș vrea să vă spun nu sunt de acord că avem un sistem cu probleme... Comisia: D-le Director dacă te duci acum să plătești o amendă la CEC, întâlnesti funcționari cu creion și pix care îți cer foarte multe documente!

Ghețea: Domnule senator, mergem acolo unde spuneți și daca vedeți creion și pix... Informația pe care o aveți e total greșită. Dacă sistemul nostru are o problemă, în niciun caz nu e că nu putem încasa o amenda. Problema lui e că sistemul fusese proiectat pentru vechea Casa de Economii și Consemnațiuni. Acestui sistem i-au tot fost adăugate module de lucru care l-au făcut mai greu gestionabil. Abia acum o lună de zile am reușut și eu să am situațiile consolidate la numai trei zile de la sfârșitul lunii. Până acum le primeam în 25 a lunii următoare.

Ministerul Finanțelor, acționarul nostru, a avut supusă dezbaterii aceasta problemă în fiecare an de câteva ori. Sistemul informatic este un obiectiv principal al nostru numai că se întâmplă un lucru destul de neplăcut: când faci o asemenea investiții de milioane de euro în software, acestea se scad din fondurile proprii. Iar consecințele sunt extrem de negative asupra evoluției băncii. Ar fi nevoie de o majorare de capital dar nu s-au găsit soluții. Cu toate acestea noi am reușit să upgradam acest sistem iar când se va lua decizia de majorare a capitalului  noi suntem pregătiți. Am unificat bazele de date pentru că erau de pilda 3 credite care apăreau diferite deși erau pe același nume. Unul pe numele Radu Ghețea, altul pe Ghețea Radu și al treilea pe Radu Grațian Ghetea ca să vă dau doar un exemplu.

Comisia: D-le Președinte, care este media duratei obținerii unui credit de la momentul depunerii cererii în bancă până la obtonerea aprobării? Ghețea: La persoanele fizice? Comisia: Da Ghețea: De la momentul depunerii cererii până la utilizare este de 9 zile iar de la depunerea cererii până la aprobarea ei este de 7 zile. Vă este suficienta informația? Comisia: Nu! Vrem defalcat pe tipuri de credite. Și mai dorim normele interne ale băncii privind acordarea de credite.

Ghețea: Vom scoate din sistemul informatic datele de care dispunem și vom încerca să vi le prezentam mâine. Cât privește normele interne, trebuie discutat și cu BNR.

Comisia. Propun să ne vedem  miercuri la ora 10.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel