Brexit. Marea Britanie, responsabilă: Nu îi vom ajuta

Prim-ministrul irlandez Leo Varadkar a insistat vineri ca Marea Britanie, responsabilă pentru Brexit, să vină cu "propuneri creative" pentru a evita revenirea la o așa-zisă "frontieră dură" ("hard border"), ce presupune controale vamale și posturi de control, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Noi nu vom crea o frontieră pentru 'brexitiști', deoarece ei sunt cei care au vrut să o aibă. Așa că ei trebuie să spună cum ar trebui să arate și să-și convingă propriii alegători dacă acest lucru este într-adevăr o idee bună", a declarat Varadkar într-un briefing de presă la Dublin.

"Nu îi vom ajuta să creeze o frontieră despre care noi credem că nu ar trebui să existe deloc. Pentru guvernul nostru, nu ar trebui să fie nicio frontieră economică. Noi nu o vrem", a adăugat prim-ministrul singurei țări care are o frontieră terestră cu Regatul Unit.

Problema sensibilă a frontierei dintre Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord este considerată una prioritară de către Uniunea Europeană, alături de cu soarta expatriaților europeni și factura pentru Brexit.

O revenire a frontierei riscă să provoace un șoc acestor două economii deosebit de strâns legate între ele.

Conform cotidianului The Times, Londra a propus recurgerea la mijloace tehnologice precum camere de supraveghere, pentru a evita revenirea la "hard border", o soluție ce nu pare să convingă Dublinul.

"Avem o frontieră de 500 km lungime, cu 400 de puncte de trecere", a reamintit vineri ministrul irlandez al afacerilor externe Simon Coveney la postul de radio RTE, estimând ca nerealist "să se pretindă rezolvarea problemei cu camere".

Anterior, ministrul a evocat posibilitatea de a instaura frontiere în porturile și aeroporturile insulei pentru a permite continuarea liberei circulații a mărfurilor și persoanelor între nordul și sudul Irlandei.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel