BREXIT. Boris Johnson, scrisoare către Jean-Claude Juncker privind frontiera irlandeză

Boris Johnson
Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson i-a scris miercuri preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, oferindu-i ceea ce el numeşte un 'compromis rezonabil' pentru modificarea acordului privind Brexit-ul în legătură cu frontiera irlandeză, relatează DPA, Reuters şi AFP. 

În scrisoarea către Juncker, Johnson spune că vrea să înlocuiască aşa-numita 'plasă de siguranţă' convenită, care urmăreşte să garanteze o graniţă irlandeză deschisă, cu aranjamente vamale alternative. El afirmă că acum ambele părţi 'trebuie să vadă dacă există suficientă disponibilitate pentru compromis' pentru a obţine un acord până la 31 octombrie, când, conform promisiunii sale, Marea Britanie va părăsi blocul comunitar cu sau fără acord. Propunerea Marea Britanii abordează 'pragmatic' impactul Brexit-ului asupra Irlandei de Nord, care va părăsi UE cu restul Regatului Unit, şi asupra Irlandei, stat membru al UE, mai declară Johnson.

Ce prevede noul plan propus de Marea Britanie

'Sper că aceste propuneri vor putea oferi acum baza pentru negocieri rapide spre o soluţie', îi mai transmite premierul britanic lui Juncker. Concret, noul plan propus de Marea Britanie prevede ca Irlanda de Nord să aparţină aceleiaşi zone vamale ca Marea Britanie, dar ca provincia britanică să păstreze regulile UE pe o perioadă de tranziţie, pentru toate bunurile, nu doar pentru produsele agricole. Până la sfârşitul perioadei de tranziţie după Brexit, în decembrie 2020, parlamentul şi executivul din Irlanda de Nord vor trebui să îşi dea acordul pentru acest sistem, iar apoi vor trebui să îl aprobe la fiecare patru ani, conform documentului.

Pentru a se evita verificările vamale, va fi introdus un sistem de declaraţii, cu un proces simplificat pentru micii comercianţi. Documentul precizează că propunerile ar garanta integritatea pieţei unice a UE şi ar respecta acordul de pace din Vinerea Mare din 1998 care a pus capăt a trei decenii de conflicte sectariene în provincie. 'Este o propunere pentru un acord care ar trebui să fie acceptabilă pentru ambele părţi', se mai arată în document. Oferta prezentată miercuri 'elimină toate controalele de reglementare pentru schimburile de bunuri între Irlanda de Nord şi Irlanda, garantând că reglementările pentru bunuri în Irlanda de Nord vor rămâne aceleaşi ca în restul UE', a detaliat Johnson.

Controalele vamale vor fi realizate 'în mod descentralizat' cu declaraţii electronice, existând 'un număr foarte mic de controale efectuate în clădirile' firmelor vizate, a mai precizat premierul. Pentru aceasta, vor trebui stabilite 'soluţii creative', iar procedurile vamale vor trebui simplificate pe parcursul unei perioade de tranziţie, în timp ce cele două părţi 'vor trebui să se angajeze să nu mai desfăşoare niciodată controale la frontiere', a adăugat el. Această ofertă a fost prezentată de Boris Johnson ca fiind singura alternativă la un Brexit fără acord la 31 octombrie, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel