Botan: Recrutarea și promovarea în funcții publice, în funcție de competență

Cristian-Botan
Cristian-Botan

Noul consilier al premierului Victor Ponta pentru transparență în administrația publică, Cristian Botan, a declarat, luni, la Palatul Victoria, că toate instituţiile publice vor anunţa, în viitor, pe un site unic toate posturile scoase la concurs, iar recrutarea va trebui realizată în funcţie de competenţe, după model european.

Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Guvernului, Cristian Botan a afirmat că recrutarea și promovarea în funcțiile publice reprezintă o problemă, iar scopul platformei unice pe care sunt publicate posturile publice disponibile este ca pe aceste funcţii să ajungă persoane care demonstrează competenţă şi nu sunt promovate "în funcție de gradele de rudenie şi afacerile lor".

"Primul punct pe care l-am discutat cu primul-ministru a fost despre instituționalizarea site-ului pe care l-am lansat deja, în sensul ca instituțiile să fie obligate într-un viitor , sperăm noi, foarte apropiat să publice din proprie inițiativă posturile pe care le au disponibile pe platforma respectivă. Ne limităm în clipa de față la instituții din administrația publică centrală și locală și, concret, la funcții publice. Sperăm ca într-un viitor, iarăși, foarte apropiat publicjob.ro, sau cum se va numi el sub forma patronată de Guvern, să includă toate funcțiile bugetate din fondurile centrale sau locale", a spus Botan.

Noul consilier al premierului Ponta se gândește și la schimbări legislative, în ceea ce priveşte organizarea concursurilor de angajare în posturile publice.

„I-am propus primului ministru să mergem pe sistemul de recrutare de la UE şi să le vedem competenţele (candidaţilor, n.r.), în loc să le cerem candidaţilor să memoreze 20 de legi şi să îi întrebăm din trei. Vor fi schimbări de legislaţie, cu siguranţă, pentru că altfel nu vom reuşi să realizăm ceea ce ne-am propus. Rămâne să vedem şi în funcţie de calendarul politic când vom reuşi să implementăm schimbările respective”, a declarat Cristian Botan, citat de Mediafax.

În ceea ce priveşte proiectul on-line, el a precizat că îşi propune ca instituţiile publice să fie obligate într-un viitor apropiat să posteze pe platforma respectivă, din proprie iniţiativă, posturile pe care le au disponibile. „Ne limităm în momentul de faţă la funcţiile publice din instituţiile din administraţia publică centrală şi locală. Sperăm ca într-un viitor foarte apropiat noua platformă să includă toate funcţiile bugetate, astfel încât să putem centraliza într-un singur loc pe internet toate anunţurile de posturi vacante”, a explicat Botan.

Întrebat cât este dispus Guvernul să investească în noua platformă, consilierul primului ministru a spus că nu este în măsură să dea astfel de detalii. El a precizat că primul pas va fi ca site-ul publicjob.ro să fie preluat și administrat de Guvern, urmând ca celelalte iniţiative să fie concretizate atunci când "situația politică va fi puțin mai liniștită" și va exista "o structură stabilă a viitorului Guvern".

De asemenea, întrebat dacă nu se teme că, în urma alegerilor, proiectul său nu s-ar mai putea concretiza, Botan a afirmat că nu crede că vreun lider de anvergură va putea să spună că nu este corectă transparentizarea administrație publice.

Cristian Botan a menționat și faptul că nu este membru al vreunui partid politic și speră ca un astfel de lucru "să nu se întâmple prea curând".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel