EXCLUSIV  Bisericile, problemă de poziţionare la referendumul pentru familie. Mihai Coman: Iniţiativa, programată prost. Nu se vedea miza

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Profesorul Mihai Coman a explicat, într-un interviu pentru DC NEWS, de ce referendumul pentru familie, organizat în 2018, nu a reuşit să convingă populaţia. 

"Ca în multe situaţii de acest fel, modul de prezentare şi comunicarea au fost foarte subţiri, foarte neconvingătoare. Sunt convins că o mulţime de oameni nici nu au ştiut că în acea zi are loc referendumul. Mă refer chiar la oameni care, ducându-se la slujbă în acea zi, la Biserică, nu au ştiut că dacă merg la şcoala de vizavi după ce se termină slujba pot vota la referendum", a explicat profesorul Mihai Coman. 

Întrebat dacă preoţii nu au informat, totuşi, populaţia, profesorul a explicat că "unele informaţii arată că nu prea le-au spus. Nu a fost o acţiune a Bisericii, a început de la un ONG. Sigur că Biserica a avut o problemă dacă se raliază sau nu la acţiunea unui ONG. Putea să spună DA, dar nu putea să spună NU. În schimb, şi dacă spuneau DA ar fi apărut nişte probleme. Şi cred că au fost nişte dificultăţi de poziţionare nu numai ale Bisericii Ortodoxe Române, ci şi ale Bisericilor Catolice şi protestante, care nu au putut să se poziţioneze faţă de această iniţiativă, programată şi prost, în perioada electorală, combinată cu alte lucruri, cu alte conotaţii, căreia i s-au pus etichete. A fost un întreg halou simbolic, nefericit din punctul de vedere al organizatorilor, care a permis să fie atacată, şi o mulţime de oameni s-au retras. Cu atât mai mult cu cât nu se vedea miza, nu era foarte clar! implicaţiile erau mai mult juridice, politice, mai puţin religioase", a mai spus Mihai Coman. 

Ce spunea Biserica Ortodoxă Română după ce referendumul a picat 

"În urma invalidării referendumului din 6-7 octombrie 2018 pentru redefinirea căsătoriei, Patriarhia Română îndeamnă la unitate spirituală şi la apărarea în continuare a familiei binecuvântate de Dumnezeu. Cu prilejul referendumului, Biserica Ortodoxă Română şi-a împlinit misiunea ei civică şi morală în spaţiul public, unde a afirmat şi apărat identitatea şi valoarea familiei ca instituţie umană creată şi binecuvântată de Dumnezeu. În acest sens, mulţumim celor aproape patru milioane de cetăţeni români care au răspuns pozitiv prin participarea lor la vot', se afirmă într-un comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române.

Potrivit sursei citate, atitudinea pe care românii şi-au asumat-o, prin participare la vot sau prin neprezentare la vot, trebuie respectată şi analizată, iar democraţia bazată pe libertatea civică trebuie cultivată mai intens prin informare corectă şi permanentă privind tema dezbătută public. 'Deşi referendumul recent nu a fost validat, totuşi acesta ne-a oferit posibilitatea de a cunoaşte gradul de secularizare al societăţii româneşti de astăzi, precum şi principalele poziţionări din societate privind afirmarea şi apărarea valorilor morale bazate pe credinţa în Dumnezeu şi istoria bimilenară a poporului român", se arată într-un comunicat de presă din 8 octombrie 2018. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel