Un nutriționist recomandă o băutură simplă, adesea trecută cu vederea, care poate ajuta digestia și sănătatea generală.
Nutriționista Sara Riehm recomandă pacienților săi să consume zilnic apă carbogazoasă ca alternativă la sucurile acidulate, dăunătoare sănătății. Consumul moderat poate contribui la pierderea în greutate, deoarece dioxidul de carbon din apa carbogazoasă stimulează metabolismul glucozei și ajută la controlul glicemiei. Deși efectul asupra metabolismului este mic, ea poate sprijini procesul de slăbire atunci când este folosită corespunzător și înlocuiește băuturile răcoritoare convenționale, potrivit 20minutos.es.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @nensuria
Hidratare eficientă
Apa carbogazoasă este la fel de hidratantă ca apa plată. Studiile arată că oferă aceleași beneficii pentru menținerea echilibrului hidric în organism. Pentru persoanele care nu consumă suficientă apă simplă, variantele carbogazoase pot fi o alternativă plăcută, în special dacă nu conțin zahăr sau arome artificiale.
Susținerea digestiei
Mai multe cercetări au evidențiat faptul că apa carbogazoasă poate ajuta la ameliorarea simptomelor digestive precum indigestia sau constipația. Un studiu publicat în European Journal of Gastroenterology & Hepatology arată că participanții care au consumat apă carbogazoasă au raportat o reducere semnificativă a balonării și o îmbunătățire a tranzitului intestinal comparativ cu cei care au consumat apă plată.
Posibil efect de sațietate
Carbonatarea poate contribui la o senzație de plenitudine, ceea ce poate ajuta în controlul poftei de mâncare. Conform unui studiu din 2012, consumul de apă carbogazoasă înainte de mese a dus la o reducere temporară a apetitului în rândul participanților. Acest efect este atribuit dioxidului de carbon care poate dilata stomacul ușor și transmite creierului senzația de sațietate.
Alternativă sănătoasă la băuturile îndulcite
Pentru cei care încearcă să reducă aportul de zahăr sau să elimine sucurile din alimentație, apa carbogazoasă poate reprezenta o alegere bună. Important este ca varianta aleasă să nu conțină adaosuri de zahăr, îndulcitori sau arome artificiale. Variantele simple sau cele infuzate natural cu lămâie, mentă sau castravete sunt cele mai recomandate.
Poate contribui la sănătatea oaselor
Deși există mituri legate de faptul că apa carbogazoasă ar putea afecta densitatea osoasă, cercetările nu susțin această idee. Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition nu a găsit nicio legătură între consumul de apă minerală carbogazoasă și pierderea masei osoase. De fapt, unele ape minerale carbogazoase sunt bogate în calciu și magneziu, ceea ce poate contribui la sănătatea oaselor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News